Sutra uveče premijera čuvene „Mizeri“

Psihološki horor u Ateljeu 212

Vrhunski U predstavi po romanu Stivena Kinga, po kojem je snimljen i film, za koji je Kejti Bejts dobila Oskara, igraju Anica Dobra i Svetozar Cvetković

Pop kultura
> 00:00h

Od ljubavi do mržnje. U Ateljeu 212 sutra u 20.30 biće izvedena premijera komada „Mizeri“ prema motivima istoimenog romana Stivena Kinga iz 1987. godine, a u režiji Petra Popovića i dramatizaciji Miloša Ilića. Međusobni fanovi Priča prati jednu usamljenu čitateljku i njen susret sa slavnim piscem, tvorcem njenih omiljenih romana. I sve neprijatnosti koje su iz toga proistekle uz otvaranje pitanja koliko je pisac odgovoran za pisanu reč pred svojim čitaocima. Na konferenciji za štampu, održanoj povodom premijere, bili su Svetozar Cvetković i Anica Dobra, upravnica Ivana Dimić, reditelj Petar Popović (kome je ovo diplomska predstava), scenograf i kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dramaturg Miloš Ilić i kompozitor Katarina Tomić. Ivana Dimić izjavila je da je raduje što sa „Mizeri“ i njenim akterima, Cveletom, koga zna od obdaništa, i Anicom, koju je davnih dana dočekala kao novog člana kuće, završava svoju upravničku karijeru u Ateljeu, ali i pozorišnu, jer na jesen odlazi u penziju. Cvetković je iznenadio prisutne, a ponajviše Dobru, izjavivši da ju je gledao na njenom prijemnom ispitu. - Još tada sam postao Aničin fan, a ovim komadom sam dočekao da i ona postane moj, zahvaljujući ne samo liku Pola Šeldona već i dvojici autora - Petru i Milošu i njihovom rediteljskom i dramaturškom pristupu - kazao je Cvetković. Anica se osvrnula na ulogu koju igra: - Ono što je mene privuklo i osvojilo u liku Eni Viliks bilo je da proniknem u njenu iskrenost i bezazlenost, kao i u njenu potpunu veru u piščev svet. Nadam se da će u našoj predstavi biti razumljivo to što su nju okolnosti susreta naterale na drastične postupke. Odlična priča Poznati pisac Pol Šeldon (Svetozar Cvetković) uživa veliku popularnost i dobija nagrade za svoje ljubiće o mladoj Mizeri. Međutim, naći će se na testu svojih talenata, čovečnosti i zavisnosti kada ga od sigurne smrti spase njegov najveći fan Eni Vilks (Anica Dobra), koja je odlučna da od njega napravi dobrog čoveka i vrednog pisca, i to po svaku cenu. Po ovom romanu 1990. godine snimljen je psihološki horor u režiji Roba Rajnera s Kejti Bejts (koja je dobila Oskara za ovu ulogu) i Džejmsom Kanom u glavnim ulogama.

Svetska premijera USPEH U TORONTU I NJUJORKU Pre beogradske, svetska premijera Ateljea 212 s predstavom „Mizeri“ bila je u Torontu i Njujorku. Srpska publika u dijaspori, tačnije u najvećem kanadskom gradu, i najburnijem američkom, imala je privilegiju da početkom aprila ovaj triler u pozorišnoj adaptaciji Sajmona Mura i Miloša Ilića pogleda pre svih.