Foto: Printskrin

Aukcija

LICITACIJA: Za pismo sa Titanika 168.000 dolara!

Pismo je ostalo u džepu jakne muža Ester Hart, koje joj je dao kada je ženu i ćerku Evu stavljao u čamac za spasavanje

Pop kultura
> 16:04h

LONDON - Ester Hart, jedna od preživelih putnika Titanika, kobnog aprila 1912. godine na tom brodu napisala je pismo rodbini koja je ostala kod kuće u Engleskoj.

To pismo će danas biti ponuđeno na aukciji u Engleskoj i očekuje se da će dostići cenu od 168.000 dolara, a aukcionar Endrju Oldridž ocenio je da je ta poruka dragulj u kruni zvanoj Titanik.

Pismo je ostalo u džepu jakne njenog muža, Bendžamina, koje joj je dao kada je ženu i ćerku Evu stavljao u čamac za spasavanje. Porodica je putovala iz Engleske u Kanadu gde su planirali da se presele.Bendžamin Hart je umro u toj nesreći, a Ester i Eva su bile spašene.Ester je umrla 1928, a njena ćerka Eva 1996. žustro se zalagala za izvlačenje broda, koji je smatrala masovnom grobnicom.

Ona je svoje putovanje i majčino pismo ovekovečila i u autobiografiji "Senka Titanika" (Shadow of the Titanic).

Fascinacija Titanikom je i dalje veoma izražena, a cene za suvenira sa tog broda su značajno skočile u poslednjih nekoliko godina.U prilog tome govori činjenica da je u oktobru prošle godine na aukciji prodata violina, za koju se veruje da je pripadala muzičaru koji je svirao dok je brod tonuo, za više od milion funti.