Foto: REUTERS

Baza u Rumuniju

KANADSKI AVIONI NAD ISTOČNOM EVROPOM: Snaga združene solidarnosti kao odgovor na agresiju Rusije!

Kanadski ministar odbrane rekao da će njihovi avioni sprovoditi aktivnosti i demonstrirati "snagu združene solidarnosti kao odgovor na agresiju Rusije"

Planeta
> 03:54h

TORONTO - Šest kanadskih borbenih aviona CF-18 krenulo je danas za Rumuniju da bi učestvovali u pojačanom patroliranju NATO snaga iznad istočne Evrope, a usred rastućih tenzija sa Rusijom, zbog Ukrajine, javio je AFP.

Višenamenski kanadski vojni avioni poleteli su iz svoje baze u Begotvilu, Kvebek, u devet sati ujutro po lokalnom vremenu, što je posmatrao i kanadski ministar odbrane Rob Nikolson. Ti avioni će u Rumuniji, kako je rekao Nikolson, sprovoditi "trenažne aktivnosti s ciljem podrške sigurnosnim merama" u centralnoj i istočnoj Evropi i da demonstriranju, kao što je rekao jedan zvaničnik, "snagu združene solidarnosti kao odgovor na agresiju Rusije".

Francuska, Britanija i Poljska već su razmestile avione u Poljskoj, Litvaniji i Estoniji, kao odgovor na rusko gomilanje snaga na granici sa Ukrajinom, navodi francuska agencija. Četiri danska ratna aviona su na putu u region.

NATO je saopštio ovog meseca da će pojačati svoju odbranu u istočnoj Evropi zbog narastajuće krize, a razmestio je i brodova u Baltičkom moru i istočnom delu Sredozemnog mora.