Foto: Reuters

Zavera

VLADIMIR PUTIN: Amerika je od početka iz senke rukovodila krizom u Ukrajini

Odgovorno izjavljujem da u Ukrajini nema ni ruskih instruktora ni specijalaca ni vosjke, niti bilo kog drugog, kazao predsednik Rusije

Planeta
> 00:00h

MINSK - Ono što se danas dešava u Ukrajini rezultat je procesa koji su od početka vodile Sjedinjene Američke Države, ali tako da ostanu u senci, izjavio je večeras u Minsku predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Mislim da nam ono što se sada dešava pokazuje ko je, zapravo, rukovodio tim procesom od početka. Međutim, Sjedinjene Države su prve korake činile u senci, pa su se interesi SAD i njihovih evropskih partnera poklopili, jer je Evropska unija, koju predstavlja Evropska komisija, htela da postigne izvestan dogovor s Ukrajinom po uslovima koji su, verujem, nepovoljni za Ukrajinu", kazao je on posle sastanka s predsednicima Kazahstana i Belorusije, Nursultanom Nazabajevim i Aleksandrom Lukašenkom.

Odgovarajući na pitanje novinara o "osvetničkim" sankcijama, predsednik Rusije je rekao da nije neophodno odgovarati na njih, ali je upozorio da će zapadni partneri u ključnim sektorima ruske ekonomije snositi posledice.

Srdačan samit u Minstu Foto AP

"Ruska vlada je već predložila neke korake u odgovor, ali verujem da to nije neophodno. Međutim, ako se ovakvo ponašanje nastavi, naravno da će vlada morati da razmisli o tome ko i kako radi u Rusiji u ključnim sektorima ekonomije, uključujući i energetski sektor", kazao je Putin.

"Ne želimo da pribegavamo takvim koracima, takvim odgovorima, i nadam se da to neće biti potrebno.

Putin je još jednom izjavio da u Ukrajini nema ruskih vojnika.

"Slušamo da tamo postoje naši specijalci, instruktori. Odgovorno izjavljujem da tamo nema ni ruskih instruktora ni specijalaca ni vosjke, nema nikog", kazao je on.