Foto: Thinkstock

Stop nasilju

Ana i Jelena protiv zlostavljanja žena: Ako ćutite dozvoljavate da se nasilje nastavi

Prema dokumentu Uprave za rodnu ravnopravnost Republike Srbije "Mapiranje porodičnog nasilja prema ženama u centralnoj Srbiji" iz 2010. godine, svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Taj procenat je 54,2 odsto

Tenis
> 06:12h

Najbolje srpske teniserke Ana Ivanović i Jelena Janković, zajedno sa najboljim teniserkama sveta, snimile su spot kojim ohrabruju žene koje trpe nasilje da o njemu progovore.

"Ako ćutite, dozvoljavate da se nasilje nastavi", poruka je Ane Ivanović.

"Uradite to zubog ljudi koje volite", rekla je Jelena Janković.

http://www.youtube.com/watch?v=tXLUy51UCQo
Prema dokumentu Uprave za rodnu ravnopravnost Republike Srbije "Mapiranje porodičnog nasilja prema ženama u centralnoj Srbiji" iz 2010. godine, svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja. Taj procenat je 54,2 odsto.

Prema toj studiji čak 37,5 odsto žena prijavilo je da je porodičnom nasilju bila izložena te godine. Deset odsto žena prijavljulje fizičko nasilje u tom periodu, a skoro 22 odsto je telesnom nasilju bilo izloženo nekad u životu. Kada je o psihičkom nasilju reč, brojke još više zabrinjavaju: čak 32 odsto žena u Srbiji bilo je izloženo takvom nasilju u samo godinu dana, a tokom života ga iskusi skoro polovina njih – 48,7 odsto. Podaci iz istraživanja pokazuju da je u poslednjih godinu dana trećina žena bila izložena višestrukim oblicima nasilja, a da je 45 posto žena tokom svog života iskusilo više formi nasilja. Važno je uočiti i da je 3,4 odsto žena tokom svog života iskusilo sve ispitivane oblike nasilja, dakle, i fizičko, i psihičko, i ekonomsko, i seksualno, i silovanje u porodici.