Foto: REUTERS

Mineapolis

BIVŠI PRIPADNIK HVO UHAPŠEN U SAD: Likvidirao Srpkinju i opljačkao Bošnjaka!

Hrvat Zdenko Jakiša se tereti da je 1993 godine ubio Srpkinju, a zločin je otkrilo američko Odeljenje za useljavanje naknadnom proverom pa se tereti osim za zločine i prevare imigracijskih vlasti

Crna Hronika
> 18:18h

MINEAPOLIS - Hrvat Zdenko Jakiša, koji je sa suprugom 1998. dobio "zelenu kartu" za preseljenje u SAD, optužen je na sudu u Mineapolisu da je prevario imigracijske vlasti jer je na molbi za useljenje propustio da navede da je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio pripadnik Hrvatskog veća obrane (HVO) i da je bio u zatvoru, prenose hrvatski mediji.

Američke useljeničke vlasti su saopštile da dokumenta i svedoci iz BiH potvrđuju da je 45.godišnjak poreklom iz BiH počinio "ozbiljne zločine" koje nije naveo u svojoj molbi za useljenje.

Jakiša je, piše lokalni CBS Minesota pozivajući se na Asošijeted pres, 1993. u BiH ubio stariju ženu srpske nacionalnosti i napao, oteo i opljačkao jednog Bošnjaka.

U optužnom predlogu američkog suda iz aprila ove godine stoji da je u svojoj molbi Jakiša "propustio" da navede da je "bio uhapšen, optužen i osuđen na zatvor zbog kršenja zakona BiH".

Njegova nedela otkrilo je američko Odeljenje za useljavanje, a spominje se i kako su se u istragu oko ratnih aktivnosti uhapšenog uključili i tužioci u BiH.Jakiša se nalazi u pritvoru, a pred sudiju izlazi narednog ponedeljka.

Inače, bivši pripadnik HVO-a i u Minesoti je bio više puta osuđivan i to za vožnju u nedozvoljenom stanju, kršenje javnog reda i ometanje pravnog postupka.

Lokalni američki mediji su 2012. pisali da se Jakiša tokom rata borio na strani hrvatskih snaga, a on je izjavio da je u ratu izgubio brojne prijatelje, da je njegov brat završio u invalidskim kolicima nakon ranjavanja i da je to bio "grozan rat ni za šta, jedino dobar za ljude na vlasti".