Foto: AP

David i Golijat

BLISKI SUSRET U LAMANŠU: Krstarica Petar Veliki naspram engleskog razarača!

Grupa od 7 ratnih brodova predvođeni najvećim ruskim teškašima - nosačem aviona "Admiralom Kuznjecovim" i krstaricom na nuklearni pogon "Petrom Velikim", ušla je u Lamanš prošle noći

Planeta
> 19:56h

Ruski nosač aviona, razarač na nuklearni pogon i još pet brodova prošlo je kroz Lamanš pod budnim okom britanske mornarice.

Grupa od 7 ratnih brodova predvođeni najvećim ruskim teškašima - nosačem aviona "Admiralom Kuznjecovim" i krstaricom na nuklearni pogon "Petrom Velikim", ušla je u Lamanš prošle noći. Iako brodovi nisu ušli u britanske teritorijalne vode, njihovo kretanje pratio je brod kraljevske mornarice "HMS Dragon".

Ruska krstarica Petar Veliki i britanski HMS Dragon, foto AP

Ruski borodvi su se najverovatnije vraćali u Baltik posle vojnih manevara u Mediteranu.

Nosač aviona "Admiral Kuznjecov" težak je 43.600 tona i dugačak 306 metara a maksimalna brzina je 32 čvora. Može da pređe 8.500 nautičkih milja bez dopune goriva, i ima posadu koja broji skoro 2.000 ljudi.

"Admiral Kuznjecov" nosi 17 suhoja SU-33 i 24 helikoptera. Naoružan je velikim arsenalom projektila - zemlja-vazduh, protivavionski projektili...

Krstarica "Petar Veliki" je nešto lakši - ima "samo" 23.000 tona i dugačak je 252 metra. Od naoružanja ima sve što mu je potrebno kako bi dominirao na moru. Naoružan je projektilima, torpedima, topovima... Nosi 3 helikoptera i ima posadu koja broji 727 članova.

S druge strane kraljevski brod razarač "HMS Dragon" teži 7.500 tona i dugačak je 152 metra (duplo manji od "Admirala Kuznjecova") i ima posadu koja broji 190 članova.

Poseduje radarski sistem poslednje generacije, a naoružan je topovima i projektilima, a dizajniran je za intenzivnu borbu.

Ovaj arhivski snimak pokazuje svu moć ruske krstarice Petar Veliki.

(Dailymail.co.uk)

http://www.youtube.com/watch?v=VoKCSKIra88