Foto: Nebojša Mandić

(Zlo)upotreba državnih resursa

KORI KRŠI PRAVILA: Ministarka službenim autom vozi ćerku u školu

Potpredsednica Vlade uprkos zabrani da se kola koriste u privatne svrhe odvezla dete u školu. Zloupotreba službenog vozila je drugi gaf ministarke za manje od mesec dana postojanja nove srpske vlade

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Tera po svom. Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koristi službeni automobil, koji plaćaju građani Srbije, i za izvršavanje privatnih obaveza. Udovički, izgleda, nije želela da se njena ćerka maltretira po gradskom prevozu, niti da joj da novac za vožnju taksijem, nego ju je, kako Kurir saznaje, odbacila do škole službenim automobilom. Nastavak loše prakse Udovički je to učinila uprkos izričitoj zabrani Vlade da se kola koriste u privatne svrhe. - Znate kako, to nije dramatično kršenje pravila, ali pokazuje neodgovoran pristup. Nema ni mesec dana od kako je ušla u Nemanjinu 11, a već ostavlja utisak nekoga kome su se osladile privilegije. Najproblematičnije je to što ministarka krši pravila sopstvene vlade, koja je na početku mandata rešila da uvede red i prekine praksu zloupotrebe državnih resursa - kaže izvor Kurira iz Vlade. Vlada Srbije je prošle sedmice donela uredbu o načinu korišćenja službenih vozila. Odlukom da se prestane s praksom zloupotrebe državnih automobila, koje su raznorazni funkcioneri koristili i službeno i u privatne svrhe, Srbija će uštedeti oko pedeset miliona evra godišnje.

Ilustracija

Komisija odobrava auto

Prema Vladinoj uredbi, pravo na stalno korišćenje službenog vozila visoke klase imaju svega 23 funkcionera (predsednik države, predsednik parlamenta, članovi Vlade, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda). Izvan uredbe su MUP i VS, bezbednosne službe, Ministarstvo spoljnih poslova i organi državne uprave nadležni za izvršenje krivičnih sankcija. Ostali funkcioneri i službenici mogu da dobiju na korišćenje državna kola pod uslovom da to dozvoli Komisija za odobravanje upotrebe službenih vozila.

Kori Udovički ŠKOLA MI JE BILA USPUT Udovički priznaje da je službenim kolima povezla dete u školu. - To nije dozvoljeno i nikad ne bih koristila službeni automobil u privatne svrhe. Povezla sam ćerku bez skretanja sa svog službenog puta. Raspitaću se da li sam time prekršila propis, verovala sam da nisam. Išla sam tog dana prvo u moju sada bivšu kancelariju u Takovskoj ulici, jer još nisam imala kabinet. A njena škola je pored, u Ulici Ilije Garašanina. Tuda prođem, pa skrenem u Takovsku.

Prekorena KASNILA NA SEDNICU VLADE Ministarki Kori Udovički (zlo)upotreba službenog vozila nije prvi ispad. Na prvu sednicu Vlade 28. aprila, koja je počela u 10 časova, Udovički je zakasnila, a kad je prošla pored premijera Aleksandra Vučića, on joj je rekao: „Izvini što kasniš“. Udovički se nasmejala na opasku i u hodu: „Izvinite“. Kasnije je rekla da u potpunosti podržava zahtev premijera da Vlada mora da počne s radom na vreme.