Foto: Kurir Štampano

Užurbane pripreme za premijeru „Narodnog poslanika“

Od Nušićeva doba nismo napredovali ni milimetar

Ideja nam je da dramu igramo pred narodnim poslanicima. Imali bi svašta da nauče i vide o sebi, kaže reditelj Saša Gabrić

Pop kultura
> 15:50h
FOTO: Arhiva
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano

Prvo delo velikog komediografa! Posle više od četiri decenije u nacionalnom teatru će u ponedeljak premijerno biti izvedena drama „Narodni poslanik“ u režiji Saše Gabrića po tekstu Branislava Nušića. Vanredno stanje u zemlji i velike poplave nisu sprečile umetnike da se pripreme za susret s publikom.

Kao žena i muž... Radmila Živković i Komnenić

- Zgrada ne prokišnjava iako je stara. Proveravamo kritična mesta. Vanredno stanje je samo u pozorištu jer pripremamo Nušićev komad. Naša obaveza je da, u godini u kojoj se obeležava 150 godina od njegovog rođenja, publici predstavimo njegovo prvo veliko delo. „Narodnog poslanika“ nismo igrali 40 godina, od čuvenog Mije Aleksića - rekao je Dejan Savić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta, otvarajući konferenciju za medije.

Izvrsna maska... Boris Komnenić

On je izneo ideju da velika scena nacionalnog teatra ponese ime Branislava Nušića i rekao da za novu predstavu već nema ulaznica na blagajnama. Radnja se dešava u vremenu kad je komad napisan, 1883. godine. - Nušić može da se igra u svako vreme. Tada održani izbori bili su najkrvaviji u istoriji. Nismo se makli ni milimetar, možda samo nagore - kaže Gabrić i dodaje: - Imamo ideju da dramu igramo pred narodnim poslanicima. Imali bi svašta da nauče i vide o sebi.

Zadovoljan... Saša Gabrić

Glavna uloga Jevrema Prokića poverena je Borisu Komneniću, za koga reditelj smatra da je napravio ulogu karijere. - Imao sam problem čitajući tekst jer sam čuo Miju Aleksića iako nisam znao da je igrao ovu ulogu. Bio mi je veliki „protivnik“ tokom pripreme i pokušaću da ne ličim na njega - otkrio je Komnenić. U podeli su još Radmila Živković, Kalina Kovačević, odnosno Nada Macanković u alternaciji, Milenko Pavlov, Olga Odanović, Branislav Tomašević i drugi.

Bane Vidaković DŽOGIRAM ZBOG ULOGE Bane Vidaković veoma ozbiljno je shvatio ulogu Srete. - Tešku borbu vodim sam sa sobom. Trčim svakog jutra da bih stekao kondiciju. Posebno se radujem što ću ponovo biti na sceni s Borisom - kazao je Bane.