Foto: Reuters

Psi rata

300 plaćenika iz Sirije ratuje s fašistima Desnog sektora za vojsku Ukrajine

Reč je o ukrajinskim vojnim plaćenicima koji su se borili protiv režima Bašara al Asada, pa su se vratili kući i sa fašistima iz "Desnog sektora" ratuju za vlasti u Kijevu; navodno ima Srba na strani samoodbrane Donjecka

Planeta
> 00:00h

MOSKVA - Oko 300 ukrajinskih plaćenika koji su se borili protiv režima u Siriji vratili su se u martu i aprilu u zemlju i sada učestvuju u operacijama na strani ukrajinskih vladinih snaga na jugoistoku Ukrajine, rekli su izvori u ruskom generalštabu agenciji Itar-Tass.

Prema tvrdnjama tog neimenovanog zvaničnika, ukrajinski plaćenici su se, po povratku iz Sirije, priključili "bataljonu radikala iz Desnog sektora" u operaciji vladinih snaga Ukrajine protiv stanovništva jugoistočnih regiona.

Isti izvor tvrdi da je većina tih plaćenika iz zapadnih regiona Ukrajine, među njima snajperisti i vojnici specijalnih snaga, kako navodi ruska agencija, poznati po okrutnosti. Oni nisu ratovali samo u Siriji protiv režima Bašara el Asada već i u drugim kriznim žarištima, uključujući Severni Kavkaz, gde su se borili protiv ruskih federalnih snaga, javio je Itar-Tass.