Foto: Aleksandar Jovanović

Vapaj Asocijacije policije Srbije

SINDIKAT POLICIJE: Tražimo da se MUP očisti od mafijaša!

Policijska oligarhija koja je u sprezi s kriminalom i politikom jednostavno mora da iščezne iz MUP. Ovakvih policajaca ima, i što je najgore - nalaze se na najvišim pozicijama

Politika
> 00:00h

Beograd - Obračun. Predsednik sindikata Asocijacije policije Srbije Goran Radovanović uputio je premijeru Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Odboru za bezbednost Narodne skupštine otvoreno pismo u kojem traži da se pošteni deo policijske struke zaštiti od fabrikovanih afera i podmetačina korumpiranih policajaca. Radovanović za Kurir kaže da je, s obzirom na sve intenzivnije afere u policiji poslednjih dana, vreme da se alarmiraju nadležni kako bi se formirala komisija koja će se baviti policijskom mafijom. Traže odgovor - Važno je da svi oni koji su u policiji učestvovali u raznim aferama - od prisluškivanja funkcionera, preko presretanja kolone predsednika države, pa do montiranja incidenata s članovima porodice premijera Aleksandra Vučića - treba da snose krivičnu odgovornost. Suština je da se uvede vladavina prava u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ta policijska oligarhija, odnosno mafija koja je u sprezi s krupnim kriminalom i politikom jednostavno mora da iščezne iz MUP. Ovakvih policajaca ima, i što je najgore - nalaze se na najvišim pozicijama - naglasio je Radovanović i dodao da je i on bio žrtva loših policajaca. - Znam za veliki broj slučajeva u kojima su profesionalni i školovani policajci i oni koji savesno rade svoj posao bili žrtve samovolje u policijskom vrhu. Stradali su najčešće zbog dodira sa nekim slučajevima bitnim za policijske rukovodioce. Nezavisna istraga Naime, reč je o slučajevima koji je trebalo da budu zataškani ili oni koji se ne uklapaju s interesima nekih visoko pozicioniranih policajaca. U takvim slučajevima pošteni policajac bi dobijao krivične prijave, a oni koji žele da ga smene u sprezi sa drugim ministarstvima bi to uspešno uradili. Bilo je primera u kojima su im i tužioci pomagali - uverava Radovanović i upozorava da je reč o policijskoj mafiji najvišeg nivoa. (E. k.)

U panici zbog Šarića PRETE, UCENJUJU, ZASTRAŠUJU Kurir je već pisao o problemima koje stvaraju kriminalizovane strukture u MUP. Srpsku javnost svojevremeno potresla priča o prisluškivanju državnog vrha, a nedavno je obelodanjeno i da je policijska mafija svojevremeno podmetnula drogu ćerki tadašnjeg šefa Interpola kako bi sprečila njegovo imenovanje za direktora policije. Najozbiljniji je pokušaj organizovanja pada Vlade podmetanjem incidenata članovima porodice premijera Vučića.