Foto: Zorana Jevtić

Šta se krčka u Dačićevoj kuhinji

NERVOZA U VRHU SPS: Ružić i Bajatović strahuju za pozicije

U vrhu partije nema mesta za veterane - Dejanovićevu, Obradovića i Mrkonjića, ali ni za potpredsednika stranke i predsednika IO

Politika
> 22:44h

BEOGRAD - U okviru najavljene reforme SPS sve je izvesnije da u vrhu stranke više neće biti mesta ni za potpredsednika SPS Dušana Bajatovića i predsednika Izvršnog odbora Branka Ružića, saznaje Kurir. Promene bi trebalo da budu ozvaničene na kongresu SPS krajem godine, a uz političke i organizacione promene akcenat će biti na kadrovskim izmenama. Izbegavanje pritiska Umesto veterana Milutina Mrkonjića, Žarka Obradovića i Slavice Đukić Dejanović, šansa će biti pružena mlađim kadrovima lojalnim Ivici Dačiću. Socijalisti su u opštoj panici zbog mogućnosti da ostanu bez stranačkih funkcija, a šef socijalista se, kako je Kurir juče pisao, od svih distancirao i smanjio komunikaciju kako bi izbegao raznorazne pritiske i lobiranja. Među najzabrinutijima za svoj položaj su, kako saznajemo, upravo Bajatović i Ružić.

Vreme je za političku penziju... Bajatović i Ružić

- Tenzije rastu, u vazduhu se oseća netrpeljivost. Sve je u Dačićevim rukama jer predsednik stranke predlaže potpredsednike, predsednika IO, članove Predsedništva, o čemu se GO izjašnjava. Bajatović i Ružić jesu na ledu. Nije izvesno da će oni „preživeti“ najavljenu reformu stranke - priča izvor Kurira i nastavlja: - A Ivica, koji zna sve odgovore, samo ćuti. Na poslednjim sednicama Predsedništva mi pričamo, pitamo, on ništa, ne odgovara. Sedi i piše poruke na telefonu. Bajatović i Ružić juče nisu želeli da govore na ovu temu, kao ni Dačić. Na pozive i poruke Kurira nisu odgovarali. Ne odgovara na pozive Šef socijalista je, kako je Kurir pisao, rešio da se ne javlja na telefon partijskim kolegama pošto sprema ozbiljnu i temeljnu reformu stranke, posle koje neće biti mesta za pojedince iz aktuelnog rukovodstva SPS. Iako je od svih viđenijih funkcionera tražen komentar, niko o tome nije želeo da govori. Oglasila se juče, tek sa danom zakašnjenja, Slavica Đukić Dejanović: - Stanje je redovno. S predsednikom imam i imamo uobičajenu i redovnu komunikaciju. Javlja se redovno na telefon.

I u poslaničkom klubu varnice BORBA OKO FOTELJA, ALI BUKVALNO Kako saznajemo, u poslaničkom klubu SPS sevaju varnice između starih i mlađih. - Zaista je neprijatna atmosfera. Nije normalno da Dijana Vukomanović kao šef poslaničkog kluba sedi u drugom redu, a Žarko Obradović, iako je zamenik predsednika stranke, u prvom, gde inače sede predsednici poslaničkih grupa svih stranaka. To je neko nepisano pravilo. Ali to su sujete. U klubu je desetak ljudi iz Predsedništva stranke koji su bili na značajnim državnim funkcijama. Veterani hoće na svoju ruku, a zadatak šefa je da se sve koordinira i onda dolazi do varnica - priča izvor Kurira.

Dačić o broju zaposlenih službenika u MSP VIŠAK ĆEMO REŠITI SISTEMSKI Ivica Dačić, šef diplomatije, izjavio je da u Ministarstvu spoljnih poslova ima mnogo zaposlenih na određeno vreme i da taj problem mora da se reši sistemski. - Dao sam nalog da se naprave pregled, analiza i tačan broj zaposlenih po raznim osnovama. Naravno, tamo gde ističu, ugovori neće biti produžavani ako ne postoji potreba - naglasio je Dačić. Podsetimo, Kurir je pre tri dana objavio da je bivši ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić za 21 mesec koliko je vodio to ministarstvo, mimo zakonske procedure angažovao oko 400 ljudi, a čak njih 50 u vreme tehničke vlade. Mrkić je izjavio da ne zna koliki je višak jer se time kao ministar nije bavio, već je to bilo u nadležnosti Generalnog sekretarijata ministarstva i kadrovske službe. Prema zvaničnim podacima koje smo dobili iz generalnog sekretarijata Vlade, MSP može da zaposli maksimalno 1.092 radnika, a prema našim saznanjima, njih je trenutno oko 1.500.. (S. M.)