Foto: Dragana Udovičić

Skandal: Neće da vade krv i analiziraju uzorak urina

LEKARSKA MAFIJA: Izdaju uverenja bez analize krvi!

U Domu zdravlja „Dr Milutin Ivković“ daju potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti bez biohemijskih analiza, u šta smo se lično uverili

Društvo
> 19:10h

BEOGRAD - Kako bismo proverili tvrdnje građana koji su zvali našu redakciju i tvrdili da im je izdata potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za rad bez vađenja krvi i analize urina, novinarka Kurira otišla je u Medicinu rada „Dr Milutin Ivković“ u Ulici vojvode Vuka 10 u Beogradu i suočila se sa šokantnim tretmanom radnika ove ustanove. Naime, rekavši da će raditi kao trgovac u prodavnici u kojoj se pre svega prodaje hrana i da joj je za posao potrebno lekarsko uverenje, rekli su joj da uplati 2.400 dinara, a zatim je uputili na niz pregleda. Prvi korak bio je odlazak u laboratoriju na vađenje krvi. Međutim, pri ulasku u tu prostoriju, s flašicom urina u rukama, sačekao ju je šok. - Sedite. Napisaćemo da imate ciklus da ne biste davali urin na analizu - rekla je laborantkinja i napravila pokret kao da vam čini uslugu, a onda nastavila. - Zavrnite rukav, stisnite pesnicu. Ma ajde, stavite ovu vatu, neću krv da vam vadim, što da vas maltretiram. Sigurno ste zdravi. Dođite po rezultate za pola sata - izgovorila je, a da nije ni trepnula. I satnica lažna Nakon EKG, oftalmologa i provere kapaciteta pluća, novinarka je otišla po rezultate „analize krvi“, gde su sve reference bile u granicama normale, osim satnice kad je urađena analiza. Prema njihovim podacima, krv joj je izvađena i poslata na analizu pola sata pre nego što je uopšte došla u ustanovu.

Ne poštuju zakon... Zdravstvena ustanova „Dr Milutin Ivković“

Dalje vas upućuju kod specijaliste medicine rada kako bi na osnovu dobijenih rezultata i dodatnog pregleda procenio vašu radnu sposobnost. Kad je novinarka na doktorkinu molbu da zavrne rukav na ruci rekla da joj krv uopšte nije izvađena, a da je dobila lažne rezultate, doktorka nije delovala iznenađeno. - Trebalo je da vam izvadi, ne znam zašto nije, ali dobro, hajde da izmerimo pritisak - brzo je prešla preko svega. Kad smo pozvali načelnika medicine rada „Dr Milutin Ivković“ dr Ljubomira Zdravkovića i opisali mu naša i iskustva drugih pacijenata, bio je potpuno zaprepašćen. - To je za mene dramatično saznanje. Mi radimo ozbiljne stvari jer smo vezani za zakon. Ovo je crveno svetlo, moraćemo ozbiljno sve da proverimo i sankcionišemo - zatečeno je rekao dr Zdravković, dok je direktorka Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ dr Slavica Kalezić Milošević naglasila ne može stoprocentno da veruje u tvrdnje pacijenata dok se ne obavi stručni nadzor. Izvor epidemije - To je osetljivo pitanje jer smo mi lider u ovom poslu. Obaviću proveru rada svojih zaposlenih. Personalna odgovornost svakog člana mora biti istaknuta - istakla je dr Slavica Kalezić Milošević. O ovom slučaju obavešten je i zaštitnik prava pacijenata Mladen Belojević, koji kaže da savetnici pacijenata postupaju isključivo po konkretnom prigovoru pacijenta, koji smatra da mu je povređeno neko pravo iz oblasti zdravstvene zaštite i nemaju zakonskih ovlašćenja da vrše nadzor nad radom pružalaca zdravstvene usluge. - Nadzor vrši nadležna zdravstvena inspekcija, koju smo odmah po saznanju za informaciju obavestili - rekao je Belojević. Infektolog dr Vladan Ranković upozorava da ovako nestručno ponašanje zaposlenih u medicini rada može dovesti do velikih posledica, i to kako po pregledanog tako i po radnu okolinu. - Osoba koja nije pregledana, a izdato joj je uverenje je izvor epidemije za svoje kupce ili druge klijente. Zamislite da neko ima hepatitis ili salmonelu, a vi ga pustite da radi u poslastičarnici i pekari - ističe dr Ranković i dodaje da kad dođe do epidemije, inspekcija ne sme da se zadovolji papirom o pregledu, već mora da se ide od početka, odnosno onog ko izdaje uverenja.

Falsifikat laboratorijskog nalaza...Lažni rezultati naše novinarke

Ministarstvo zdravlja ODMAH ĆEMO IZVRŠITI NADZOR U Ministarstvu zdravlja kažu da će preduzeti sve mere kako bi se ovaj slučaj ispitao. - Zdravstvena inspekcija će odmah izvršiti inspekcijski nadzor u Medicini rada u Ulici vojvode Vuka 10 i proveriti istinitost ovih navoda.

ČINJENICE Lekarska uverenja o zdravstvenoj sposobnosti izdaju se u sledećim slučajevima: - za upravljanje motornim vozilom - pri zapošljavanju - za sudske potrebe - kod usvajanja deteta - za izdavanje viza za putovanja i boravak u inostranstvu * Posebno lekarsko uverenje moraju imati ljudi koji konkurišu za rad s decom, rad na visini i dubini, za težak fizički rad, za poslove obezbeđenja s nošenjem oružja