Turski premijer u Austriji 19. juna

UPRKOS PROTESTIMA: Erdogan ipak dolazi u Beč!

Tajip Erdogan će na poziv Unije evropsko-turskih demokrata uprkos mnogim protivljenjima boraviti u austrijskoj prestonici 19. i 20. juna

Austrija
> 09:32h

BEČ - Uprkos brojnim protestima poseta turskog premijera Tajipa Erdogana Beču neće biti otkazana i on će u austrijskoj prestonici boraviti 19. i 20 juna.

Erdogan u Austriju dolazi na poziv Unije evropsko-turskih demokrata (Union Europäisch-Türkischer Demokraten, UETD), koji ove godine slave svoju desetu godišnjicu. Ni predsednik Austrije Hajnc Fišer, a ni kancelar Verner Fajmanom neće se sastajati sa turskim premijerom jer on i nije u zvaničnoj poseti Austriji.

Pravi razlog Erdoganove posete je, kako tvrde obavešteni izvori zapravo pridobijanje glasačkog tela u dijaspori pred predsedničke izbore u avgustu, iako još uvek nije potvrdio kandidaturu. Glasovi iz dijaspore izuzetno su važni kandidatima, budući da veliki broj Turaka živi van otadžbine. Samo u Austriji trenutno boravi 114.682 turska državljana.

Još uvek se ne zna tačno mesto gde će Erdogan održati svoj govor ali se nagađa da bi to moglo biti u Gradskoj dvorani (Stadthalle), na Bečkom sajmištu ili na stadionu Ernst Hapel (Happel-Stadion).

Nedavna poseta Erdogana Kelnu protekla je uz protester zbog kršenja ljudskih prava, nepoštovanja prava manjina,i ograničavanja slobode mišljenja i izražavanja. Desetine hiljada ljudi demonstriralo je i nosilo transparente na kojima je pisalo “Zaustavite diktatora Erdogana” ili “Erdogane, ovde nisi dobrodošao”.

Erdogan će nakon Austrije posetiti Francusku, gde će se susresti sa predsednikom Fransoa Olandom.