Foto: Zorana Jevtić

Posetila 11. Noć muzeja

Princeza Jelisaveta: Za mog oca kneza Pavla odlasci u muzeje bili su praznici

Brojni posetioci, među kojima je bilo i poznatih ličnosti, videli su nove i neobične postavke i evocirali stare dobre uspomene

Pop kultura
> 06:20h
FOTO: Kurir Štampano
Stambol kapija FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Kurir Štampano
FOTO: Aleksandar Jovanović

Noć muzeja, 11. po redu, održana je sinoć na čak 80 lokacija širom Beograda, a ponudila je više od 70 nesvakidašnjih sadržaja. Brojni posetioci, među kojima je bilo i poznatih ličnosti, videli su nove i zanimljive postavke i evocirali stare dobre muzejske uspomene.

Muzej nauke i tehnike

Muzeji kao hramovi - Za mog oca kneza Pavla odlasci u muzeje bili su praznici. Pripremao se za te posete i unapred se radovao. On je bio uveren da su muzeji hramovi u slavu čovekovog genija, neprolazne lepote koju je stvorila ljudska ruka. To je bio svet u kojem je živeo njegov duh, iz lepog je upijao snagu neophodnu da podnese svoj život i ulogu koju mu je sudbina dodelila. Pored toga što je Srbiji podario dva muzeja, celog veka knez Pavle je stvarao svoj idealni muzej, u sebi, za svoju dušu. Vaša manifestacija liči mi na ta očeva hodočašća - rekla je princeza Jelisaveta Karađorđević.

Redovni posetioci manifestacije... Nebojša Glogovac i Srđan Dragojević

Reditelj Srđan Dragojević svake godine odlazi s decom na ovu manifestaciju, pa je tako i ovoga puta posetio Manakovu kuću i pogledao zbirku šešira iz prošlih vremena, zavirio je u Galeriju SULUJ i Pedagoški muzej i pogledao apoteku s početka veka i saslušao priču o lekovima. Interaktivnost - Prednost dajem onim postavkama koje poseduju element interaktivnosti i edukacije, kao i onima koje bi mojoj deci mogle biti zanimljive - istakao je reditelj. Zgrada Jadransko-podunavske banke i Muzej FK Crvena zvezda bili su najzanimljivija zdanja glumcu Nebojši Glogovcu. Teatrolog Jovan Ćirilov posetio je Pozorišni muzej.

Zoran Kesić NOVO GROBLJE DOČARAVA NAŠU ISTORIJU Zoran Kesić kaže da umesto muzeja posećuje groblje: - Jedna od omiljenih lokacija mi je Novo groblje, koje na jedinstven način dočarava našu istoriju. Možda nema takvu reputaciju, ali svako groblje je muzej na otvorenom. U svetu su ovakvi obilasci pretvoreni u velike turističke atrakcije, pa je red da i mi naučimo nešto iz naše prošlosti na ovakav način.

Etnografski muzej MASONI PRIVUKLI PAŽNJU Veliko interesovanje ove godine izazvao je Etnografski muzej, gde su svi pogledi bili uprti u „Regularnu veliku ložu Srbije, masonsku ložu“.POMOGAO POPLAVLJENE: Obrenovčanin kupio juga i floridu!