Foto: AP

Strahota!

(VIDEO) ZLOČIN: Gledajte kako ukrajinska artiljerija civile u Slavjansku gađa zapaljivim bombama!

Rusija je optužila Ukrajinu zbog ove upotrebe zabranjenog oružja, prvog od početka uskoba na istoku Ukrajine

Planeta
> 02:36h
FOTO: Printskrin Yt
FOTO: Printskrin Yt
FOTO: Printskrin Yt
FOTO: Printskrin Yt

SLAVJANSK - Ukrajinska vojska granatirala je Semjonovku, prigradsko naselje Slavjanska, zapaljivim bombama, a Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Ukrajinu zbog upotrebe tog zabranjenog oružja, javljaju agencije.

"U sredu uveče na Semjonovku su ispaljene zapaljive bombe. One su eksplodirale na niskoj visini i izazivaju požar na nekoliko nivoa", rekao je sagovornik agencije.

Urajinska vojska gađa Semjonovku zapaljivim bombama Foto Printscreen yt

Čim su ispaljene zapaljive bombe, nekoliko kvartova u Semjonovki je počelo da gori.

http://www.youtube.com/watch?v=lKRqVXg9gXc

http://www.youtube.com/watch?v=Q4P_Cref0EM

Pored toga, u toku je napad iz minobacača i višecevnih raketnih sistema „Grad“.

Ovo je prvi put da su zapaljive bombe upotrebljene u građanskom ratu na istoku Ukrajine. One su često punjene materijalima čija je upotreba zabranjena međunarodnim zakonima, kao što je beli fosfor.

Zapaljive bombe se rasprskavaju nad Semjonovkom Foto Printscreen yt

Semjonovka se nalazi istočno od Slavjanska, a zbog svog dobrog strateškog položaja postala je jedan od glavnih centara konflikta. Zbog toga se od početka oružanih sukoba za nju bore ukrajinska armija i narodna vojska, a selo je konstantno meta artiljerijskih napada.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije optužilo je Ukrajinu zbog upotrebe ovog zabranjenog oružja.

"Ukrajinske snage i neonacisti koriste zabranjeno oružje protiv stanovnika Slavjanska, granatiraju izbeglice i ubijaju decu", objavio je na Tviteru Konstantin Dolgov, komesar za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Ministarstva inostranih poslova Rusije.

"(Predsednik Ukraine Petar) Porošenko ne ispunjava svoje obećanje da će prekinuti kaznenu vojnu operaciju i otvoriti bezbedne humanitarne koridore za izbeglice", objavio je Dolgov u drugom tvitu.