Foto: Rojters

Ban Ki-mun napunio 70. godina

NIJE ŠALA: Generalni sekretar UN proslavio rođendan uz tortu od koke!

Ki-mun se ovog vikenda nalazi u bolivijskom Santa Kruzu, gde se održava sastanak grupe G77, na kojem su tema razgovora mere za smanjenje siromaštva

Planeta
> 02:54h
FOTO: Rojters
FOTO: Rojters

BOLIVIJA - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun dobio je u petak za svoj 70. rođendan neobičnu poslasticu od bolivijskog predsednika Eva Moralesa - tortu od lišća biljke koke. Ki-mun se ovog vikenda nalazi u bolivijskom Santa Kruzu, gde se održava sastanak grupe G77, na kojem su tema razgovora mere za smanjenje siromaštva.

Koka se koristi za proizvodnju opijata kokaina, ali domaćin Morales, bivši uzgajivač koke, dugo je branio legalnu uporabu te biljke za "ritualne obrede predaka", za čajeve, slatkiše i lekove.

Pritom je toliko daleko otišao da je na sastanku UN u Beču 2012. godine, na kojem je tema bila suzbijanje droga, izvukao iz vrećice lišće koke i počeo da ga žvaće. Inače, stanovnici andskog područja tradicionalno koriste lišće koke kao izvor energije ili kao lek protiv visinske bolesti.

"Bolivijski narod nikada neće zaboraviti vašu posetu", rekao je Morales Banu pred više stotina okupljenih, obučen u tradicionalnu bolivijsku jaknu. Ban se zahvalio, ali nije želeo da proba tortu niti da potvrdi Moralesovo mišljenje o koki. "Bolivijski narod ima veliko, široko srce ... i veliku mudrost. Hiljadama godina živi u harmoniji s prirodom", rekao je Ban.

Bolivija je među najvećim svetskim proizvođačima kokaina, iza Perua i Kolumbije.

(Jutarnji.hr)