Foto: Nemanja Pančić

Nova saznanja u istrazi

AFERA DIJAZEPAM: Galenika nabavljala sirovine za narko-bosove

Razrađena šema Sumnja se da su sedativi ukradeni iz fabrike lekova završili u rukama nekog od proizvođača sintetičkih narkotika. U istrazi se došlo i do imena Milana Zarubice

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Dragana Kosić, načelnica Odeljenja za opojne droge i prekursore u Ministarstvu zdravlja, koja je uhapšena prošle nedelje pod sumnjom da je dokumentacijom „pokrila“ nestanak „dijazepama“ iz „Galenike“, prema novim saznanjima iz istrage, sumnjiči se da je ovom, ali i drugim sirovinama iz „Galenike“ snabdevala proizvođače sintetičkih droga u Srbiji. Policija veruje da je Kosićeva, međutim, bila samo deo organizovane kriminalne grupe, a da su u ovaj posao bili uključeni ljudi iz vrha „Galenike“, osobe iz državnih institucija, ali i pripadnici nekih jakih narko-klanova. Podsetimo, hapšenja zbog zloupotreba u „Galenici“ počela su maja 2013. godine, kad je uhapšen direktor te kompanije Nenad Ognjenović sa sedmoro saučesnika, a u maju ove godine uhapšen je i Dejan Backović, bivši predsednik UO i visoki funkcioner Socijalističke partije Srbije. Stroga procedura - Prema operativnim podacima, sumnja se da je Kosićeva sarađivala, između ostalog, i sa doktorom Milanom Zarubicom, koji je osuđen na 11 godina zatvora zbog proizvodnje sintetičkih droga. Upravo zato se pretpostavlja da je sedam kilograma nestalog „dijazepama“ i 160 kilograma te supstance koja je nestala iz „Galenike“ još 2010. godine završilo kod nekog jakog narko-bosa, možda baš kod Zarubice, koji je iz zatvora nastavio da proizvodi sintetičku drogu - objašnjava izvor Kurira iz istrage. Budući da sirovine za proizvodnju amfetamina i drugih sintetičkih droga mogu da se uvezu i izvezu isključivo preko farmaceutskih kompanija, i to samo uz dozvolu Ministarstva zdravlja, „Galenika“ je bila odlična pokrivalica za takvu nabavku. - Kao jedna od najvećih fabrika na Balkanu, s velikim ugledom, širokim tržištem i jakom proizvodnjom, „Galenika“ je te sirovine nabavljala bez problema i jednako lako ih je, po potrebi, prodavala. Upravo zato je teško bilo ući u trag prodaji tih supstanci i proizvođačima sintetičkih droga koji su bila „zadnja ruka“ - priča naš sagovornik. Prema njegovim rečima, supstance za proizvodnju lekova mogu se zloupotrebiti za proizvodnju droge, zbog čega se nabavljaju po strogoj proceduri. Uhapšen tokom vikenda - Istraga je utvrdila da se u više slučajeva procedure u „Galenici“ nisu poštovale i da su psihoaktivne supstance uvozili i izvozili bez traženja dozvole, a da je Kosićeva inspektorima iz Ministarstva zdravlja naložila da ne beleže manjak u magacinima. Ona je, očigledno, u dogovoru s nekim prikrila da su supstance bez dozvole izvožene i, kako se sumnja, prodavane narko-proizvođačima - kaže izvor. Milan Zarubica je, najverovatnije, samo jedan od proizvođača sintetičkih droga s kojim je Kosićeva bila u kontaktu. Podsetimo, on je 2005. osuđen na 11 godina zatvora pred Specijalnim sudom, ali je 2011. ponovo dospeo u centar pažnje javnosti kad je uhapšen tokom slobodnog vikenda, pod sumnjom da je tokom izdržavanja kazne ponovo organizovao proizvodnju amfetamina.

Putevi droge ISTRAGA SE NASTAVLJA Policija nastavlja da istražuje gde je završio nestali „dijazepam“. Ono što je očigledno je da je krišom prodat nekome. - Kako je Kosićeva zabranila inspektorima da zabeleže manjak „dijazepama“, jasno je da je i sama učestvovala u tome. Daljim radom utvrdiće se ko je uzeo „dijazepam“ i po kojoj ceni - navodi sagovornik Kurira iz istrage.