Foto: Reuters

Zahtev

LAVROV: Kijev da objasni kako to misli da zatvori granicu s Rusijom

Ako Ukrajina namerava da potpuno zatvore sve kanale za slobodno kretanje naših građana, uključujući radne migrante, želeli bismo da znamo šta nameravaju da učine, rekao je šef ruske diplomatije

Planeta
> 13:56h

MINSK - Moskva od Kijeva očekuje objašnjenje o nameri da zatvori granicu sa Rusijom, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle susreta sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem.

"Što se tiče izjave predstavnika kijevskih vlasti o nameri da u potpunosti zatvori granicu sa Rusijom, ne razumem sasvim šta se ima u vidu i o čemu se radi. Ukoliko tamo nameravaju da u potpunosti zatvore sve kanale za slobodno kretanje naših građana, uključujući radne migrante, želeli bismo da znamo šta se namerava učiniti”, rekao je Lavrov.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra odbrane Mihail Kovalj najavio je sinoć da će Ukrajina sledeće nedelje zatvoriti čitavu granicu sa Rusijom, dodajući da je već zatvoreno 250 kilometara granice sa Rusijom.

Ruski ministar inostranih poslova takođe je rekao da međunarodna zajednica treba da posveti naročitu pažnju zadatku obuzdavanja radikala i neonacista u Ukrajini, preneo je Itar-Tass.

Subotnji napad na ambasadu Rusije u Kijevu Foto Reuters

"U svetlu najnovijih događaja, uključujući odvratan napad na rusku ambasadu, naročita pažnja međunarodne zajednice, onih koji direktno utiču na kijevske vlasti, potrebna je radi obuzdavanja radikala, ekstremista i neonacista", rekao je Lavrov.

"Očekujemo da će prevladati razum i da će svi koji imaju uticaj na situaciju raditi ne na zaoštravanju stanja, već na njenom prenošenju na politički kolosek i na hitnom prekidu vojne operacije i uspostavljanju stabilnog prekida vatre", kazao je šef ruske diplomatije.