Foto: Nemanja Pančić

Pasuljanske livade: Još se ne zna se ko je kriv

DVE GODINE OD SMRTI KADETA: Svake noći sanjam Filipa, ubija me ćutanje države!

Kad bih saznao istinu, možda bih prespavao noć bez košmara, kaže otac kadeta koji je poginuo u eksploziji na vojnom poligonu 18. juna 2012. godine

Crna Hronika
> 11:34h

KRAGUJEVAC - Moj sin i njegova drugarica poginuli su u sekundi, a dve godine se ne zna zašto! Ne znam šta da mislim - da li istraga stvarno toliko mora da traje, ili se proces oteže ne bi li se nešto zataškalo?

Tomislav Milojević iz Gornje Trnave kraj Topole zapravo traži odgovor na pitanje svih pitanja - ko je kriv za pogibiju njegovog sina, kadeta Vojne akademije Filipa Milojevića (24). Čudne izjave u istrazi Filip je s Milinom Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca, drugaricom sa klase IV godine Vojne akademije, smer pešadija, nastradao 18. juna 2012. godine u eksploziji zaostalog neeksplodiranog projektila za automatski bacač granata kalibra 30 milimetara. U tragediji, koja se tog ponedeljka oko devet časova dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, teže i lakše je povređeno sedam kadeta koji su bili na redovnoj nastavi, u sklopu priprema za završnu vežbu Diplomac 2012. Optužnica do danas nije podignuta. Od proizvođenja u čin potporučnika i ulaska u službu Vojske Srbije Filipa i Milinu delila su nepuna tri meseca, a onda im je granata oduzela život, a njihovim drugovima radost diplomiranja. Ni dve godine kasnije ne zna se otkud neeksplodirana granata među kadetima, kako se aktivirala, ko je za to odgovoran.

Ubila ih zaostala granata... Milina Miletić i Filip Milojević

- Istraga je završena prošle godine, ali su izjave saslušanih svedoka čudne. Niti je ko šta čuo, niti je video kako se desilo ono što nas je zavilo u crno. Naloženo je neko dodatno veštačenje, koje je, kako mi tad poručiše, trebalo da bude dostavljeno za 15 dana. Međutim, prođe još jedna godina. Bio sam krajem marta ove godine u Višem sudu u Jagodini, gde su mi rekli da se još čeka rezultat. Ne razumem se u te pravne stvari, ja sam seljak, sa dva razreda osnovne škole, te upitah sudiju da li je to veštačenje nešto što se posadi u zemlju, đubri, zaliva, okopava, pa mu treba godinu dana da rodi - s ironijom u glasu priča Tomislav. Srce udara u grudima Nesrećni čovek jada se da sve ovo agoniju njegove porodice čini još većom. - Ubija me ćutanje države, a i sve moje najmilije! Supruga je promenljivo, ko vreme, čas plače, čas ćuti. Najmlađi sin, koji je bio najviše vezan sa Filipa, nije progovorio tri meseca posle nesreće. Ležao je i na VMA, oporavak mu je spor. Ćerke su isto loše, a ja moram kod psihijatra. Danju nekako izdržavam, izdajem sebi komande, stalno sam u pokretu. Ali muče me noćne more. Stalno sanjam Filipa, sanjam neke eksplozije. Košmari me izbace iz kreveta, a srce nemilice udara u grudima. Samo želim da saznam istinu kako i zašto sam izgubio sina, moj ponos. Možda tad i uspem da prespavam noć, ko zna - završava Tomislav Milojević ispovest za Kurir.

Kriju šta se desilo... Poligon Pasuljanske livade

Ministarstvo odbrane U APRILU SMO DOSTAVILI IZVEŠTAJ Iz Ministarstva odbrane tvrde da je zajednički izveštaj veštaka balističara i sudskomedicinskog veštaka dostavljen sudu u Jagodini u aprilu 2014. - Izveštaj sa elementima procene, prema prethodno postavljenim zahtevima Višeg javnog tužilaštva u Jagodini, dostavljen je sudu u aprilu. Sada je na tužiocu da izvrši procenu dobijenih zaključaka veštaka i shodno tome pokrene postupak suđenja - kažu iz Ministarstva odbrane.

Tužilaštvo NE ZNAMO NI MI ŠTA SE ČEKA Kurir juče nije uspeo da dobije odgovor iz tužilaštva u vezi s dopunskim nalazom veštaka sudske medicine iz VMA i Vojnog instituta. Međutim, krajem maja u Višem tužilaštvu rečeno nam je da i dalje čekaju nalaz. - Ni mi ne znamo zbog čega je veštacima potrebno toliko vremena da završe nalaz i proslede nam ga. Čim taj nalaz bude stigao, optužnica će biti podignuta u najkraćem roku - rečeno nam je tada u tužilaštvu.

Činjenice

- 18. jun 2012 - Milina Miletić i Filip Milojević poginuli su, dok je sedmoro kadeta povređeno u eksploziji zaostale granate - 4. jul 2012 - Vojna komisija završila je rad na utvrđivanju okolnosti pod kojima su poginuli kadeti, izveštaj je predat ministru odbrane - 21. avgust 2012 - Više javno tužilaštvo u Jagodini podnelo je zahtev za istragu protiv majora i četvorice kadeta, tereteći ih da su odgovorni za pogibiju kadeta. Istragom su obuhvaćeni major Vinko Žnidaršić i kadeti Milan Karišik, Nikola Garabiljević, Mladen Milosavljević i Stefan Milosavljević - 26. april 2013 - Završena rekonstrukcija pogibije kadeta na Pasuljanskim livadama, čime je istraga završena. Nedostaje jedino dopunski nalaz na bazi rekonstrukcije koji su radili veštaci sudske medicine sa VMA i Vojnog institute