Foto: Dado đilas

Šverc kokaina

PUŠTEN ŠARIĆEV KLAN: Na slobodi uz jemstvo od 300.000 evra!

Tokom glavnog pretresa prezentovani su prisluškivani razgovori članova grupe, među kojima su i razgovori između Željka Vujanovića, Draška Vukovića, kao i razgovori Petra Obradovića sa njegovom devojkom Ninom Janićijevic i majkom Mirjanom

Crna Hronika
> 21:28h

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe koji su optuženi za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Tokom današnjeg glavnog pretresa prezentovani su prisluškivani razgovori članova grupe, među kojima su i razgovori između Željka Vujanovića, Draška Vukovića, kao i razgovori Petra Obradovića sa njegovom devojkom Ninom Janićijevic i majkom Mirjanom i drugi...

Na suđenju je i zatraženo da se ne preslušavaju svi prisluškivani razgovori, nego da se samo konstatuje, ali je onda Darko Šarić izašao i zatražio da njegovih sedam privatnih razgovora budu pušteni i preslušani.

Nakon preslušavanja presretnutih razgovora tužailac je rekao da te razgovore smatra kao relevantne dokaze, podsetivši da o tim događajima su već donete dve pravosnažne presude.

„ Prisluškivanje su izvršile UKP i BIA, a brojna pisana dokumenta oduzeta od Željka Vujanovića, među kojima je i jedan koji je pisao svedok Draško Vuković potvrđuju navode iz optužnice. Sve te isprave su pribavljene na zkonit način, pri pretresu stana i drugih objekata Željka Vujanovića i mogu se dovesti u vezu s presretnutim razgovorima, rekao je tužilac na suđenju Darku Šariću.

Telefonske razgovore Vujanović i Draška Vukovića tužilac smatra relevantnim.

„ Draško je već svedočio o tome, kako je tužilac podsetio i naveo da se u razgovoru koji je vođen 29.oktorba 2008 pominje problem koji imaju u Argentini, odnosno da su primetli da ih prati argentinska policija. Nakon tog saznanja Željko kaže da će probati da stupi u kontakt sa Prvim kartelom.

Pisane izjave potvrđuju ono što se govorilo u razgovorima da se radi o kokakinu, o čemu je svedočio i Draško Vuković, rekao je tužilac i dodao da prilikom više razgovora Vujanović pominje da se vodi računa o kvalitetu, a Draško Vuković da ne postoji bolji, misleći na kokain.

Kako je navedno Draško Vuković je došao u posed argentinskog policijskog dokumenta za koji kaže da ima 5 kg papira i da ima sve telefonske brojeve, što su detalji koje tužilaštvo smatra vrlo značajnim.

Vujanović je rekao da će o tome obavestiti Vukovićevog brata, misleći na Darka Šarića.

O tome Vujanović priča sa okrivljenim Đokovićem, koji kaže da je Draško Vuković zapravo zec misleći da se uplašio. Tu priču je potvrdio i sam Draško Vuković, koji je kako je rekao primetio da nešto nije u redu i rekao da smatra da treba stati s tim poslom.

„ Iz razgovora koje smo čuli vidimo da su optuženi bili u Argentini, na osnovu telefonskih brojeva koji su sa mreža iz te zemlje, kazao je tužilac i dodao da se iz euforičnog razgovora u kome Vujanović kaže da treba da ide u Argentinu se vidi da je odlazak u Argentinu bio prestiž među članovima Šarićeve grupe, rekoa tužilac i dodao da je „ Drug“ bio Šarićev nadimak.

Odbrana optuženih je u nastavku suđenja zatražila da se ukine pritvor Bobanu Stoiljkoviću i zato ponudila jemstvo od 200.000 evre i zatraženo je ukidanje pritvora Marku Daboviću, dok je branilac Borislava Tunjića zatražio da mu se ukine zabrana napuštanje stana uz elektornski nadzor.

Stoiljković i Dabović su rekli da će se obavezno javljati na poziv suda. Tome se usprotivio tužilac, rekavši da su neosnovani njihovi zahtevi za ukidanje pritvora. Nastavak suđenja zakazan je za 26. jun sa početkom u 9.30 časova. Inače suđenje Šarićevoj grupi za šverc kokaina je trebalo da se održava do karaja nedelje, ali neće biti održano zbog najavljenog petodnevnog štrajka advokata koji počinje stura.

Usvojen zahtev odbrane: Po 300.000 evra za jesmstvo Stoiljkovića i Dabovića Sudija je u nastavku suđenja doneo odluku da se odredi jemstvo po 300.000 evra za Stoiljkovića i Dabovića da se puste iz pritvora, kada donesu dokaz o uplati jemstva, a odbijen je predlog branioca Tunjić Borislava da mu se ukine zabrana napuštanja stana uz elektornski nadzor.

Inače kada je Boban Stoljiković obećao da će se ukoliko bude pušten na slobodu odazivati na redovne pozive suda , rekao je da će biti u Vranju ali ne zna gde će biti jer su mu oduzete pojdine nekretnine i da nije siguran da li se može vratiti u svoju kuću u kojoj je živeo pre hapšenja.