Foto: AP Photo

Prepoznati teroristi sa snimka ISIL

Britanski maturanti postali mudžahedini

Prijatelji i rodbina Rejada Kana i Nasera Mutane ne mogu da veruju da se učenici iz Velsa bore protiv šiitske vlasti u Iraku

Planeta
> 00:00h

BAGDAD - Video-zapis u kojem mladi teroristi iz grupe Islamska država Iraka i Levanta pozivaju muslimane širom sveta da se priključe borbama na Bliskom istoku izazvao je šok u javnosti kad je otkriveno da su akteri snimka Rejad Kan (20) i Naser Mutana (20), dvojica tek svršenih maturanata iz Velsa. Prema pisanju britanskog lista Dejli mejl, prijatelji i rodbina smesta su kontaktirali s medijima i ne mogu da veruju da su dvojica učenika iz katoličke škole „St. Dejvid“ izabrali put mudžahedina i da se u redovima ISIL bore protiv šiitske vlasti u Iraku. Pre nego što je pristupio sunitskim teroristima koji seju smrt i strah po Bliskom istoku, Rejad Kan bio je odličan đak koji je maštao da postane prvi britanski premijer azijskog porekla. Njegov drug Naser Mutana uzeo je od oca 130 evra pod izgovorom da ide u obližnji grad na seminar, a umesto toga otišao je da ratuje u Iraku. - Rejad je bio veoma dovitljiv i voleo je sport - rekao je njegov školski drug za Dejli mejl, dodajući da tokom druženja nije pokazivao da je naklonjen ekstremizmu. Kan je važio za odlikaša pred kojim je svetla budućnost. Delio je slična interesovanja sa ostalim vršnjacima, a na svom Fejsbuk profilu istakao je da obožava fudbalski klub Čelsi i da u slobodno vreme voli da igra kompjuterske igre. - Moram da postanem prvi britanski premijer azijskog porekla - napisao je Kan 2010. na društvenim mrežama. Prijatelji i poznanici dvojice momaka zapanjeni su dramatičnom promenom koja je zadesila Mutana i Kana. Na regrutacionom snimku ISIL njih dvojica sede naoružani „kalašnjikovima“ i pozivaju ostale muslimane da im se priključe u svetom ratu jer ih u suprotnom čeka božja kazna. - Šta vas sprečava da postanete mučenici kako biste umilostivili Alaha? - na snimku postavlja pitanje Kan.

Marš na Bagdad ISIL OSVOJIO ČETIRI GRADA Islamski ekstremisti ISIL su zauzeli strateški važan granični prelaz i još tri grada na svom putu ka Bagdadu. Radikalni islamisti sada kontrolišu i Al Kaim, Ravijem, Ani i Husajbah.