Foto: Kurir Štampano

Veliki uspeh naučnika s Jejla

Lek za artritis leči i ćelavost

Zahvaljujući novom tretmanu 25-godišnjem pacijentu koji je patio od alopecije posle tri meseca ponovo porasla kosa, kao i ostale dlake po telu

Tech
> 00:00h

NJU HEJVEN - Ćelavom muškarcu porasla je kosa nakon novog tretmana koji su sproveli naučnici s Jejla. Trenutno ne postoji lek ili dugoročni tretman za alopeciju univerzalis, zbog koje je 25-godišnji pacijent ostao bez kose i svih dlaka na telu. Ovo je prvi put da je neki lek uspešno izlečio ovu bolest - pacijentu su ponovo porasle i obrve, trepavice, ali i druge dlake po telu.

Dobar rezultat - Rezultat je bio ono čemu smo se nadali. Ovo je veliki korak napred u lečenju svih pacijenata s alopecijom. Iako je ovo samo jedan slučaj, verujemo da je tretman odličan i da će biti uspešan i kod drugih pacijenata - kaže dr Bret A. King, profesor dermatologije u Školi medicine univerziteta Jejl. Pacijentu su bile dijagnostikovane i alopecija univerzalis, bolest koja dovodi do gubitka dlaka na telu, i psorijaza, koju karakterišu crveni delovi na koži. Na Jejl je stigao da bi lečio psorijazu, jer alopecija nikad ranije nije bila izlečena. King je verovao da je moguće obe bolesti lečiti simultano i to korišćenjem leka „tofacitinib citrat“, već odobrenog medikamenta za lečenje reumatoidnog artritisa. Taj lek je ranije korišćen za lečenje psorijaze kod ljudi, a kod miševa je uspeo da izleči manje ekstremne forme alopecije. - Ne postoji mnogo dobrih opcija za dugoročno lečenje alopecije. Najnovija istraživanja su pokazala da postoji šansa da pomogne i to se dogodilo - kaže King.

Uspešan tretman... Dr King

Bez abnormalnosti Posle dva meseca tretmana simptomi psorijaze su se poboljšali, a pacijentu su počele da rastu kosa i brada. Posle tri meseca kosa mu je porasla. - Nije bilo nijednog neželjenog efekta i testovi nisu pokazali nikakve abnormalnosti - kaže dr Britani G. Kreglou, član tima naučnika. Ona dodaje da lek pomaže u nekim, ali ne u svim slučajevima psorijaze. Zbog toga oni traže kliničko ispitivanje leka kako bi utvrdili da li je i kod lečenja alopecije efikasan uvek ili samo u pojedinim slučajevima.

ČINJENICE O alopeciji - alopecija je opadanje i gubitak dlaka s glave ili delova tela - može podrazumevati opšte opadanje kose ili određeni deo kose - za neke vrste alopecije kriva je autoimuna bolest - alopecija univerzalis je potpuni gubitak svih dlaka s tela - opadanje kose mogu izazvati gljivične infekcije, traume, nedostatak gvožđa, lupus...