Foto: AP

Akt dobre volje

SAVET FEDERACIJE IZGLASAO: Ukinuta Putinova odluka o vojnoj intervenciji u Ukrajini

Savet je spreman da ponovo usvoji isti akt ako to bude potrebno, kaže neimenovani zvaničnik

Planeta
> 21:26h

MOSKVA - Savet Federacije, gornji dom parlamenta Rusije, izglasao je ukidanje rezolucije koja predviđa mogućnost upotrebe ruskih oružanih snaga u Ukrajini.

Gornji dom ruskog parlamenta je na današnjoj sednici glasao za ukidanje rezolucije, što je poslanicima prethodno predložio i Komitet za ustavna pitanja, međunarodne odnose, odbranu i bezbednost.

Jedan od zvaničnika Saveta Federacie rekao je za Rojters da ova odluka treba da bude shvaćena kao akt dobre volje u znak podrške mirovnim pregovorima u Ukrajini. Međutim, ističe da je Savet spreman da ponovo usvoji isti akt ukoliko to bude neophodno.

Vladimir Putin je od predsednice Saveta federacije Valentine Matvijenko tražio da poništi rezoluciju Foto AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zatražio u utorak od Saveta Federacije da poništi rezoluciju koja mu daje pravo da upotrebi ruske oružane snage u Ukrajini radi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi, piše Itartas, a prenosi Tanjug. Putin je to zatražio "u cilju normalizacije situacije i rešavanja krize u istočnim regionima Ukrajine, kao i povodom početka trostranih pregovora po tom pitanju".

Rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajini je Savet Federacije izglasao 1. marta.

Pošto je jedan glas bio protiv, na Tviteru je odmah osvanuo komentar "da nije Ponomarjev opet bio protiv". Ilja Ponomarjev je jedini deputat u Dumi koji je glasao protiv prisajedinjenja Krima i Sevastopolja Ruskoj Federaciji.