Foto: Kurir Štampano

Kurir otkriva

DRŽI KECA U RUKAVU: Kosmajac finansirao stranke i policajce?

Predaja novca odigravala se preko posrednika kako bi se obezbedila zaštita političkih moćnika

Crna Hronika
> 00:00h

BEOGRAD - Dragoslav Kosmajac, koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-dilera u Srbiji, finansirao je nekoliko domaćih političkih partija, ali i pojedine ljude iz policije, saznaje Kurir! Italijanski recept Kosmajac je, kako otkriva izvor Kurira, godinama redovno davao novac strankama, i to prema oprobanom italijanskom receptu - isključivo u „kešu“. Predaja novca odigravala se preko posrednika, a sve kako bi osigurao zaštitu političkih moćnika. Isti slučaj bio je i sa policajcima - Kosmajac je pojedinim policajcima davao velike svote novca kako bi ga zaštitili. Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže za Kurir da je to davanje novca u kešu i finansiranje političkih partija oproban italijanski recept, koji su prepisali domaći narko-bosovi. - Prilikom davanja para važi pravilo „ruka u ruku, oči u oči“. To znači da se novac daje direktno, i to uglavnom ljudima iz vrha političkih partija koji u stranci važe za osobe od poverenja. Novac se čuva u sefovima u inostranstvu i uvek se snima svaka od tih primopredaja. To im omogućava da političare koje plaćaju vežu za sebe i aktiviraju ucenu kad zatreba - objašnjava Nicović. Formirana radna grupa On dodaje da se primopredaje uglavnom dešavaju u inostranstvu, a da se pare samo u retkim slučajevima uplaćuju preko računa. - Pare se ne uplaćuju na račun pošto političari smatraju da takav novac „smrdi“ jer može da ih dovede u direktnu vezu sa sumnjivim finansijerom. Ako i ima nekih transakcija, onda je to uglavnom odrađeno preko ćerki-firmi - navodi Nicović. Kako je Kuriru potvrđeno u MUP, juče je formirana radna grupa koja ima zadatak da ispita poslove, poreklo imovine i tokove novca Dragoslava Kosmajca, ali i sumnje da je sarađivao s nekim od policijskih funkcionera.

Prozivka DSS KAKO JE ŠARIĆ POSTAO NEVAŽAN? Demokratska stranka Srbije upitala je juče da li Vlada otvaranjem lažnih afera i širenjem atmosfere nesigurnosti pokušava da izmakne pažnju građana s pitanja odgovornosti za katastrofalnu ekonomsku situaciju u zemlji. U saopštenju DSS ukazuje se da je posle smene nekih načelnika uprava MUP rečeno da je „država uradila svoj posao“, što je bio „odgovor Vlade na činjenicu da u MUP postoje saradnici i doušnici kriminalnih grupa, pre svega narko-mafije“. DSS je građanima uputio i devet pitanja, a među njima i pitanje „kako to da je za samo dva meseca Darko Šarić od najvećeg narko-dilera postao nevažan, „a najvećim narko-dilerom označen Dragoljub Kosmajac“ i zašto protiv njega, ako je najveći kriminalac, kako tvrdi premijer, nije pokrenut krivični postupak.

Nova saznanja o narko-dileru sa zvezdare SLOVACI MU BLOKIRALI PASOŠ Kako Kurir saznaje, Dragoslav Kosmajac krije se u Bosni i Hercegovini. Prema saznanjima našeg lista, pošto je dva dana boravio u mestu Strp kod Risna, gde ima kuću, Kosmajac je u noći između nedelje i ponedeljka napustio Crnu Goru i prešao u BiH. Pretpostavlja se da je u pratnji više osoba iz Risna otišao u Nikšić, a potom u Bosnu. - Policija istražuje ko je omogućio Kosmajcu da iz Crne Gore pređe u BiH. Ipak, njegov izlazak iz Bosne biće otežan jer je vlada Slovačke blokirala njegov slovački pasoš. Drugim rečima, pasoš je otkazan i ukoliko Kosmajac proba da ga upotrebi, biće odmah uhapšen - objašnjava dobro obavešteni izvor Kurira. (NA. S.)

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak NEKO JE UZEO OGROMAN NOVAC OD DRAGOSLAVA KOSMAJCA Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak izjavio je juče da je „neko u Slovačkoj uzeo novac“ kako bi narko-diler Dragoslav Kosmajac dobio slovačko državljanstvo. On je ocenio da je sramota što mnogi narko-dileri s Balkana imaju slovačko državljanstvo, navodeći kao primer Darka Šarića i Albanca s Kosova i Metohije Bakija Sadikija, osuđenog za šverc heroina. - Kako je moguće da su svi ovi ljudi kupili slovački pasoš? Ne sumnjam da je neko za to uzeo ogroman novac - rekao je Lajčak. Kosmajac je, podsetimo, dobio državljanstvo Slovačke 13. septembra 2004. Vlasti Slovačke sada ispituju da li je njegova dokumentacija bila ispravna. Na osnovu državljanstva Kosmajac je dobio ličnu kartu s kojom može da putuje u sve zemlje EU, kao i pasoš, s kojim je prošle subote otišao u Crnu Goru.

REAGOVANJA Zoran Babić, SNS Srpska napredna stranka nikad nije pravila dogovore niti uzimala novac od sumnjivih tipova i to nema nikakve veze s našom strankom. Pozivam sve, pa i Kosmajca, da kaže koga je finansirao kako te ne bi bilo predmet insinuacija. Branko Ružić, SPS U skladu sa odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, svi donatori su jasno prikazani u izveštajima. Vaše pitanje je još jedno od onih kojima se može pozabaviti Stiven Spilberg, pa čak i ekranizovati tu maštovitost. Verica Kalanović, URS: Ujedinjeni regioni Srbije imaju veze s Kosmajcem koliko Severni sa Južnim polom. Slobodan Samardžić, DSS Znate kako kažu Engezi - „aut of diskašn“, što znači da nema diskusije o tome. Jovan Najdenov, LDP: Apsolutno nije tačno, ne želimo da komentarišemo takve gluposti.

Federalna televizija BiH KOSMAJAC IMA I PASOŠ BOSNE Dragoslav Kosmajac je nezakonito stekao i državljanstvo BiH, i to putem falsifikovane potvrde o mestu prebivališta koja datira iz 1994. godine, javila je Federalna televizija BiH. Ova TV tvrdi da u potvrdi Kosmajca kao mesto boravka piše Trebinje, ulica Vinogradska bb. Navodno, Kosmajcu je 2009. izdat rodni list i dobio je biometrijski pasoš.