Foto: Kurir štampano

Neverovatno

BAHATILI SE NA NAŠ RAČUN: Službenim vozilima u 2012. pređeno 67 miliona km!

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović rekao i da su prikupljeni i dokazi o zloupotrebama pojedinih osoba i da je zato DRI podnela krivičnu prijavu

Društvo
> 22:08h

BEOGRAD - Službena vozila opšte namene su u 2012. godini prešla ukupno više od 67 miliona kilometara, odnosno u proseku 12.000 kiliometara po vozilu, što je isto kao kada bi se 1 675 puta obišla zemljina kugla, izjavio je danas predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović.

On je predstavljajući izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na upravljanje službenim vozilima direktnih korisnika budžeta Republike Srbije rekao da je ta revizija pokazala da postoji rizik da se njima upravlja na neekonomičan i neefikasan način. Sretenović je rekao i da su prikupljeni i dokazi o zloupotrebama pojedinih osoba i da je zato DRI podnela krivičnu prijavu.

Kako je naveo, prijava je podneta protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,32 miliona dinara, a koristilo je službeno vozilo koje je za prvih 10 meseci 2012. godine prešlo 100.000 kilometara, izdato je samo sedam putnih naloga na njegovo ime, pa se zato posumnjalo u verodostojnost podataka. Revizija svsishodnosti, kako ističe, treba da pokaže na kakav način se upravlja resursima, ne samo službenim vozilima i da li se to čini na ekonomičan i efikasan način.

Radoslav Sretenović

DRI je ustanovila da ne postoje sveobuhvatni podaci o broju, iskorišćenosti, rashodima i izdacima , pribavljanju i otuđenu službenih vozila. Takođe, u Srbiji nema ni zakona koji reguliše upravljanje službenim vozilima, dodao je Sretenović. Sretenović je rekao da prema podacima koje su dostavli 126 direktnih korisnika budžeta ukupan broj službenih voziila u Srbiji je 26.966.

Od tog broja, 6.244 su vozila opšte namene, a 20.722 vozila posebne namene. Službena vozila opšte namene su od dana nabavke do 31. decembra 2012. godine prešla blizu 590 miliona kilometara dok su u 2012. godini prešla ukupno više od 67 miliona kilometara, odnosno u proseku 12.000 kiliometara po vozilu.

Pređena kilometraža direktnih budžetskih korisnika po vozilu varira od 0 do preko 100.000 kilometara. Prema dostavljenim podacima 643 vozila (10, 3 odsto) u 2012. godini nije korišćeno, pa se kako navode predstavnici DRI, nameće pitanje zašto su nabavljana. Rashodi i izdaci za ta vozila u 2012. godini iznosila su 6,1 milijardu dinara od čega se na rashode i izdatke vozila opšte namene odnosilo 1,9 milijardi dinara, dok se na rashode i izdatke za vozila posebne namene odnosilo 4,2 milijarde dinara.

Institucija je od 126 direktnih budžetskih korisnika prikupila podatke o broju vozila koja koriste, o tome kada su nabavljena, po kojoj ceni, koja im je sadašnja vrednost, koliko su kilometara prešla od dana nabavke do 31.12.2012. godine i koliku su kilometražu prešla u 2012. godini. Prikupljani su i podaci o tome u čijem su vlasništvu vozila, koji je pravni osnov za korišćenje, kolika je prosečna potrošnja goriva, koliki su rashodi za gorivo, održavanje, rezervne delove, registraciju, osiguranje i parkiranje. DRI je nakon sprovedene revizije predložila Vladi Srbije da preduzme aktivnosti za normativno uređenje oblasti upravljanja službenim vozillima, kao i da definiše kriterijume na osnovu kojih se dodeljuje pravo korišćenja službenog vozila, način korišćenja i sve neophodne evidencije...

Vozila ponuđana na aukciji

Direktnim korisnicima budžeta da internim aktima propišu sve neophodne procedure vezane za korišćenje službenih vozila, da razmotre mogućnost racionalizacije vlastitog voznog parka, kao i da sve rashode i izdatke evidentiraju po vozilu, kao i sve podatke o pređenim kilometrima i upotrebi vozila. Revizijom su obuhvaćeni direktni korisnici budžeta, ali ne i korisnici javnih sredstava (indirektni korisnici budžeta, javna preduzeća, kao i autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, kojih ima 12.000. Revizija je trajala 12 meseci, a nakon analize opštih podataka DRi je odabrala 15 za detaljnu analizu, a izabranih direktnim budžetskim korisnicima obuhvaćeno je 88 odsto od ukupnog broja vozila i 84 odsto od ukupnih rashoda za vozila.

Za potrebe revizije analizirano je upravljanje službenim vozilima opšte namene dok vozila za posebne namene (policijska i vojna) nisu bila predmet detaljne analize. Revizija je utvrdila da su česte situacije da se koriste vozila koja su u vlasništvu drugih korisnika, a istovremeno se sopstvena vozila daju drugim korisnicma na korišćenje. Takođe kod dela korisnika ne postoje evidencije o potrošnji goriva i drugim rashodima vezanim za vozila.

Vozila Uprave za javne nabavke koja čine oko pet odsto odukupnog broja vozila opšte namene svih direktnih budžetskih korisnika prešla su u 2012. godini oko 12 odsto od ukupno pređene kilometraže, odnosno 7, 9 miliona kilometara. Vozilo sa najvećom pređenom kilometražom u 2012. godini je vozilo koje je Uprava dodelila na korišćenje Republičkom javnom prvobranilaštvu sa pređenih 103. 035 kilometara što je uzrokovalo rashode goriva u iznosu od oko 2, 2 miliona dinara.

U 2012. godini najveću mesečnu pređenu kilometražu imalo je vozilo ministra ekonomije i regionalnog razvija u januaru sa pređenih 12.099 kilometara odnosno u proseku dnevno 605 kilometara. Revizija je pokazala i da se nabavka i otuđenje službenih vozila vrši se bez prethodne analize, a vrlo često se vrši nabavka novih vozila a prethodno se ne otuđu vozila koja nisu u uporebi. Podatke u vezi korišćenja službenih vozila, kako je saopšteno na konferenciji, nije dostavio Kabinet predsednika Vlade, a kao jedan od pozitivnih primera i domaćinskog upravljanja navedeno je Ministastvo odbrane gde je prošle godine smanjen broj angažovanih službenih automobila, a unapređeno je i izveštavanje i analiza korišćenja službenih vozila.