Foto: Ministarstvo Kulture

Veliki uspeh ministarstva kulture Srbije

Zajednička nominacija Stećaka za listu Unesko

Na teritoriji Balkana trenutno raspolažemo podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obeležja - stećaka. Na izabranim nalazišta nadgrobna obležja su najbolje sačuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovisati njihovu izvanrednu vrednost prema kriterijumima iz Uneskovih preporuka

Društvo
> 18:00h

Blago će biti sačuvano.

Ministar kulture Ivan Tasovac završio je trodnevnu službenu posetu Makedoniji. Poslednjeg dana boravka Tasovac je učestvovao i na godišnjoj ministarskoj konferenciji Jugoistočne Evrope na Ohridu na kojoj je bilo reči o sprovođenju Deklaracije potpisane 2013. godine u Sloveniji, kao i o strategiji za dalju saradnju u oblasti kulture u regionu.

Među učesnicima su bili ministri kulture Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Moldavije, Crne Gore i Bugarske. Geleralna direktorka Uneska Irina Bokova je od Tasovca primila nominaciju Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika stećaka za Listu svetske baštine.

Ovo je bio prvi međudržavni projekat u oblasti kulture na Balkanu u XXI veku koji su od 2009. do 2014. godine zajednički izveli stručni timovi zemalja regiona.Nominacioni dosije sadrži detaljne podatke o 30 izabranih i preliminarno predloženih srednjovekovnih nekropola sa stećcima od kojih su u Bosni i Hercegovini 22 lokacije, u Hrvatskoj dve, u Crnoj Gori i Srbiji po tri.

Na teritoriji Balkana trenutno raspolažemo podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obeležja - stećaka. Na izabranim nalazišta nadgrobna obležja su najbolje sačuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovisati njihovu izvanrednu vrednost prema kriterijumima iz Uneskovih preporuka.

To su izuzetni oblici spomenika, uklesani ornamentalni motivi, natpisi, način izrade i kvalitet prirodnog i kulturnog pejzaža.

(Lj.R.)