Istorijski uspeh

POSLE PENALA PALI I GRCI: Nastavlja se brazilska bajka Kostarike

Reprezentacija Kostarike eliminisala je Grčku posle boljeg izvođenja penala i plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Brazilu

Brazil 2014
> 03:10h

RESIFE - Fudbalska reprezentacija Kostarike ostvarila je istorijski uspeh na Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Kostarika je posle boljeg izvođenja penala eliminisala selekciju Grčke rezultatom 6:4. Rezultat posle 120 minuta igre bio je 1:1, dok je Kostarika penal seriju dobila sa 5:3. Kostarika je povela na "Areni Pernambuko" u 52. minutu, golom Brajana Ruiza, ali je od 66. minuta imala igrača manje pošto je Duarte dobio drugi žuti karton. U 57. minutu glavni sudija Australijanac Bendžamin Vilijams nije dosudio penal za Kostariku, iako je Torosidis igrao rukom u svom kaznenom. Kostarika se herojski borila sa igračem manje, ali je je sreća u završnici ponovo bila na strani Helena. U dramatičnoj završnici Grčka uspeva da izjednači u prvom minutu sudijske nadoknade vremena, golom Sokratisa.

Foto: Twitter

Pošto je i posle 120 minuta igre rezultat bio 1:1, po drugi put na Mundijalu pristupilo se izvođenju penala. Na kraju drugog produžetka, zbog prigovora, isključen je i selektor Grčke Andre Santos koji je penale gledao sa tribina. Pobednik je odlučen u četvrtoj seriji. Kembel je prvo doneo novu prednost reprezentaciji Kostarike, da bi zatim golman Kejlor Navas fantastičnom intervencijom zaustavio udarac Gekasa. U petoj seriji Umanja još jednom matira golmana Karnezisa i odvodi Kostariku u četvrtfinale. Golove za Kostariku u penal seriji postigli su još i Borges, Ruiz i Gonzalez, dok su strelci za Grčku bili Mitroglu, Lazaros i Holebas. U prvom meču dana Holandija je posle velikog preokreta u završnici savladala Mesiko sa 2:1. To znači da će Kostarika u četvrtfinalu odmeriti snage upravo sa reprezentacijom Holandije

Foto: Twitter

TOK MEČA 00.55 - Sve je gotovo, Kostarika je u četvrtfinalu! 5. serija Umanja matira Karnezisa, Kostarika je u četvrtfinalu - 6:4 4. serija Gekas ne koristi penal, Navas sjajno skida loptu. Kostarika je na pragu četvrtfinala - 5:4 Kembel mirno šalje loptu u levi ugao - 5:4 3. serija Holebas ne greši - 4:4 Gonzalez vraća prednost Kostariki - 4:3 2. serija Lazaros rutinski poravnava - 3:3 Ruiz snažno šutira - 3:2 1. serija Mitroglu hladnokrvno vara Navasa - 2:2 Borges sigurno izvodi prvi penal, Kostarika vodi - 2:1 00.46 - Počinje penal serija

Foto: Twitter

00.40 - Isključen selektor Grčke Selektor Grčke Andre Santos isključen je zbog prigovora. On će penale gledati sa tribina. 00.38 - Penali će odlučiti pobednika Po drugi put na Mundijalu u Brazilu gledaćemo penale. Selekcija Brazila je u prvom meču osmine finala savladala Čile posle penala. 00.36 (120. +1) - Velika prilika za Grčku Ponovo je Mitroglu zapretio, ali slabo šutira. Golman Navas je zakačio loptu taman toliko da ona ne ode u gol. 00.34 (119. minut) - Pokušava Mitroglu Mitroglu se posle nekoliko driblinga odlučio na udarac, ali lopta nija ni blizu gola. 00.28 (113. minut) - Brani Navas Sjajna kontra Helena, ali golman Navas brani snažan udarac Lazarosa. 00.27 (112. minut) - Šansa za Kostariku Kubero je odlično prošao po desnoj strani i centrira, ali Kacuranis interveniše ispred Kembela i izbacuje loptu u korner.

Foto: Twitter

00.21 (106. minut) - Poslednjih 15 minuta

Počeo je drugi produžetak i to prilikom za Kostariku. Brenes je šutirao preko gola. 00.19 - Završen je prvi produžetak 00.13 (100. minut) - Nastavljaju se napadi Holebas je prošao kroz odbranu Kostarike da bi u nastavku akcije s leve strane šutirao Kacuranis, ali je njegov pokušaj blokirao Gonzalez. 00.07 (94. minut) - Grci u naletu Novi dobar centaršut ne koristi Gekas. On nije očekivao da će lopta stići do njega i ne stiše da odreaguje. Lopta ga bukvalno pogađa u glavu i odlazi pored gola. 00:04 (91. minut) - Počeo je prvi produžetak Odmah preti selekcija Grčke. Heleni su očigledno dobili krila posle izjednačenje i imaju psihološku prednost u odnosu na oslabljenu Kostariku.
Foto: Twitter

23.55 - Produžeci odučuju pobednika! Sreća je još jednom bila na strani Helena koji na drugom uzastopnom meču postižu gol u sudijskoj nadoknadi vremena. to znači da ćemo po drugi put na Mundijalu u Brazilu gledati produžetke. 23.52 (90. +3) - Velika prilika za Grke Nova odlična šansa za Grke u poslednjim minutima. Torosidis je šutirao glavom, ali Navas izbacuje loptu u korner. 23.50 (90. +1) - Gooooool, Grčka je izjednačila na 1:1! Sokratis je novi heroj Grčke. Gekas je prvo šutirao, Navas samo odbija loptu, a Sokratis je ubacuje u mrežu. 23.49 (90. minut) - Još jedan žuti karton Golman Kostarike Navas dobija žuti karton zbog odugovlačenja.

Foto: Twitter

23.47 (88. minut) - Dobra prilika za Helene Lazaros je prošao po desnoj strani, ali je golman Navas bio na visini zadatka. 23.39 (80. minut) - Nebu pod oblake Posle prekršaka Kubasa, Karagunis očajno šutira. Lopta ide visoko preko gola. 23.36 (77. minut) - Kostarikanci "kradu vreme" Gamboa je napustio igru, a zamenio ga je Akosta. Dok je izlazio sa terena Gamboa nije žurio pa su ga igrači Grčke požurivali. Na kraju je morao da interveniše i glavni sudija, ali je fudbaler Kostarike "ukrao bar malo vremena". 23.31 (72. minut) - "Požuteo" i Manolas Manolas je poslednji opomenut. Igra se sve oštrije. Nastradao je Kembel. 23.29 (70. minut) - Nova javna opomena Razmahao se Australijanac Bendžamin Vilijams a kartonima, upisan je i Ruiz.

Foto: Twitter

23.25 (66. minut) - Crveni Karton! Kostarika će do kraja meča imati igrača manje. Duarte dobija drugi žuti karton, a samim tim i crveni. On je neoprezno startovao na Holebasa. 23.16 (57. minut) - Kostarika oštećena za penal Torosidis je bio neopresazan u svom kaznenom i lopta ga pogađa u ruku, ali nema penala za Kostariku. Kostarika je oštećena. 23.15 (56. minut) - Novi žuti karton Rezervista Kostarike Granados dobija žuti karton na klupi. 23.13 (54. minut) - Nova prilika za Kostariku Bolanjos je bio u povoljnoj prilici, ali je Torosidis stigao da izblokira njegov pokušaj. 23.11 (52. minut) - Gooooool, Kostarika vodi 1:0! Zaspala je odbrana Grčke. Posle greške Helena na sredini Kembel dodaje loptu Brajanu Ruizu, koji precizno šalje loptu u dalji ugao.

Foto: Twitter

23.07 (48. minut) - Žuti karton Teheda faulira Karagunisa i dobija žuti karton na startu drugog poluvremena. 23.06 (47. minut) - Ponovo prete Grci Ofanzivan početak drugog poluvremena za selekciju Grčke. Posle novog centaršuta Samaras je bio najviši u skoku, ali je golman Navas na pravom mestu. 23.05 (46. minut) - Počelo je drugo poluvreme Reprezentacija Grčke je krenula sa centra, odmah je usledio centaršut, ali nije bilo opasnosti po gol Kostarike. II poluvreme 22.47 - Kraj prvog poluvremena Završeno je prvo poluvreme na "Areni Pernambuko". U prvih 45 minuta nije bilo puno prilika. Najbolju šansu propustio je Dimitris Salpingidis, ali je golman Kostarike sjajno odbranio. 22.42 (43. minut) - Novi žuti karton Lazaros je bio u opasnom naletu, ali ga Duarte ruši ispred kaznenog prostora i dobija žuti karton. Karagunis je izveo slobodan udarac, ali golman Kostarike sigurno hvata loptu. 22.36 (37. minut) - Velika prilika za Grčku Salpingidis propušta najbolju priliku na utakmici posle centaršita Holebasa. On jen šutirao sa pet metara, ali golman Navas sjajno brani.

Foto: Twitter

22.34 (35. minut) - Prvi žuti karton Posle perioda u kojem je Grčka bila nešto agresivnija, Kostarika polako preuzima inicijativu. Samaris oštrim startom prekida novu kontru rivala i dobija žuti karton. 22.27 (28. minut) - Udarac Karagunisa Ponovo je pokušao Karagunis iz daljine, ali golman Kostarike lako hvata loptu. 22.24 (25. minut) - Kontra Grčke Gonzalez interveniše i izbacuje glavom loptu posle brzog napada Grčke. Nema opasnosti posle kornera Karagunisa. 22.20 (21. minut) - Prekršaj Karagunisa Kapiten Grčke ruši Kembela na ivici kaznenok prostora uz samu gol liniju. Međutim, niko ne stiže do lopte posle centaršuta koji je usledio. 22.14 (15. minut) - Pokušaj Sokratisa Karagunis je izveo korner, ali Sokratis ne uspeva dobro da zahvati loptu glavom i ne pogađa gol.

Foto: Twitter

22.11 (12. minut) - Nastavlja se serija promašaja Lazaros je ponovo bio neprecizan. Njegov udarac po zemlji prolazi pored leve stative, pa golman Navas nije morao da interveniše. 22.07 (8. minut) - Pokušaj Bolanjosa Ruiz je proigrao Bolanjosa koji snažno šutira, ali i ova lopta odlazi preko gola. 22.04 (5. minut) - Uzvraća Kostarika Gamboa je prvi šutirao ka golu Grčke, ali je i njegov pokušaj bio neprecizan. 22.01 (2. minut) - Prvi udarac Lazaros je šutirao iz daljine pošto je odbrana Kostarike loše intervenisala posle slobodnog udarca reprezentacije Grčke. Nije bilo opasnosti, pošto lopta odlazi pored gola. 22.00 (1. minut) - Počela je utakmica Počeo je duel Kostarika - Grčka na "Areni Pernambuko". Obe selekcije imaju šansu da ostvare istorijski uspeh i da se plasiraju u četvrtfinale Mundijala. Pobednik ovog meča odmeriće snage sa selekcijom Holandije.

21.30 - Startne postave Kostarika: Navas, Gamboa, Gonzalez, Duarte, Umanja, Žunior Dias, Bolanjos. Borges, Teheda, Ruiz, Kembel. Grčka: Karnezis, Torosidis, Manolas, Sokratis, Holebas, Maniatis, Samaris, Karagunis, Salpingidis, Lazaros, Samaras.

Reprezentacije Kostarike i Grčke sastaju se u osmini finala na Svetskom prvenstvu u Brazilu. Utakmica se igra od 22.00h u Resifeu, na "Areni Pernambuko" i to je prvi međusobni duel ove dve selekcije. U prvom meču dana Holandija je posle velikog preokreta u završnici savladala Mesiko sa 2:1. To znači da će pobednik ovog meča u četvrtfinalu odmeriti snage upravo sa reprezentacijom Holandije Duel na "Areni Pernambuko" sudi Australijanac Bendžamin Vilijams, a asistiraće mu zemljaci Metju Krim i Hakan Anaz, dok je četvrti sudija Navaf Šukrala iz Bahreina. Kostarika je priredila veliko iznenađenje u prvoj fazi takmičenja pošto je osvojila prvo mesto u Grupi D, dok je Grčka osvojila drugo mesto u Grupi C, iza selekcije Kolumbije. Kostarikanci su sa dve pobede i remijem sakupili sedam bodova. U prvom kolu savladali su Urugvaj sa 3:1, a zatim i Italiju sa 1:0, dok su u poslednjem kolu igrali bez golova sa Engleskom. Grčka je u prvom meču glatko poražena od Kolumbije sa 3:0, usledio je remi bez golova sa Japanom i pobeda protiv Obale Slonovače rezultatom 2:1.