Foto: Dado Đilas

Ko će nas predstavljati u Nemačkoj

Srpski ambasador u Berlinu - Angelin i Putinov prijatelj!

Naučnik Dejan Ilić, tvorac mikrobaterije i smart kartice, najozbiljniji kandidat za našeg diplomatskog predstavnika u Nemačkoj

Politika
> 00:00h
FOTO: Kurir štampano
FOTO: Kurir štampano

BEOGRAD - Dejan Ilić, čovek živopisne biografije - bivši poslovni saradnik Stiva Džobsa, dugogodišnji prijatelj nemačke kancelarke Angele Merkel, uspešni menadžer koji je bio na rođendanu Vladimira Putina - gotovo izvesno će biti ambasador Srbije u Berlinu, saznaje Kurir. Ilić već godinama živi u Minhenu i vlasnik je renomirane kompanije „Ari“, koja proizvodi filmsku i TV opremu. Završio je fizičku hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, doktorirao je sa 26 godina u Lajpcigu. A upravo ga je usavršavanje u tom gradu dovelo do poznanstva s Merkelovom.

Trideset godina prijateljstva... Ilić i Merkelova

Susret u Lajpcigu - Kako je sam pričao, Ilić je najmoćniju evropsku političarku upoznao u laboratoriji u Lajpcigu, pomagala mu je oko prevoda knjige na engleski. To prijateljstvo traje više od trideset godina. Kad je bila ministarska ekologije, Merkelova je došla na otvaranje fabrike „Varta“ - navodi naš izvor. Ipak, Ilić je svetsku slavu stekao ne zbog poznanstva s Merkelovom, već zbog toga što je osmislio mikrobateriju i smart karticu dok je radio u nemačkoj „Varti“. Ovaj izum mu je kasnije popločao put do saradnje sa Stivom Džobsom i „Eplom“. Naime, Džobs je toliko bio oduševljen prenosivim baterijama da su one kasnije postale deo „ajpoda“.

Džobs je njegov izum, prenosivu bateriju, postavio kao neodvojivi deo „ajpoda“

Moćni prijatelji - Zbog svoje bogate naučne i menadžerske karijere, Ilić je stekao veliki broj prijatelja uticajnih u svetu biznisa i politike. Upravo to ga je preporučilo za ambasadora u Berlinu. Njegovo imenovanje još nije bilo na sednici Vlade, ali verujem da će se uskoro naći - kaže naš sagovornik blizak vrhu vlasti. Ilić se obreo na rođendanskoj žurki Vladimira Putina zahvaljujući pehu koji se dogodio na otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu. Tokom ceremonije koju su pratili milioni gledalaca nestala je struja, sve kamere su otkazale, jedino su kamere Ilićeve kompanije „Ari“ radile. Zahvaljujući tome, Ilićeve kamere su dostigle nezapamćenu prodaju, a pozvan je na otvaranje filmskog studija u Sankt Peterburgu, gde je upoznao Putina.

Papa za energiju DOBIO OSKARA ZA DŽEJMSA BONDA Još neki detalji iz Ilićeve biografije svedoče da je čovek nesvakidašnjeg kova - prijavio je 100 patenata manje od Nikole Tesle, a pre pet godina dobio je Oskara za specijalne efekte koje je kompanija „Ari“ uspela da ostvari u filmu o Džejmsu Bondu. Ipak, svetski uspeh nije uticao na to da zaboravi zavičaj, selo Selevac kod Smederevske Palanke. Svake godine deo leta provede u tamošnjoj porodičnoj kući. Inače, kako pišu mediji, Nemci Ilića zbog izuma zovu „tata za baterije“ ili „papa za energiju“.