Foto: ZDF Schreenshot

Austrija pronašla rešenje

Raz (12) napokon posle meseci čekanja može da se vrati kući!

Austrijsko Magistratsko odeljenje izdaće dečaku boravišnu dozvolu za članove porodice građana EU kako bi se sa ocem vratio u Nemačku

Austrija
> 17:28h

BEČ - Raz (12), koji je sa ocem već mesecima "zarobljen" u Beču, konačno će moći da se vrati kući.

Pošto mu je Nemačkoj ambasada oduzela pasoš austijsko Magistratsko odeljenje MA35, zaduženo, između ostalog, i za pitanja boravišta i boravišnih dozvola, izdaće Razu dokument, koji će mu omogućiti da se sa ocem vrati u Nemačku.

Ova austrijska služba izdaće dečaku petogodišnju boravišnu dozvolu za članove porodice građana EU koji potiču iz zemalja trećeg sveta.

“Ovo je moguće, budući da je dečak rođen u Gani, a da nemačke institucije već mesecima odbijaju da mu produže nemački pasoš”, saopšteno je iz kabineta gradske ministarke za integraciju, Sandre Frauenberger (SPÖ).

Boravišna dozvola, koja će mu omogućiti boravak i putovanje zemljama potpisnicama Šengenskog ugovora, Razu će biti predata sledeće nedelje.

Da potsetimo, dečak se već više od godinu dana sa ocem nalazi u Beču, nakon što mu je pri predavanju zahteva za produženje pasoša ovaj dokument konfiskovan, jer su nemački službenici posumnjali u ispravnost krštenice deteta, koje je Nemac usvojio pre više od deset godina.