Foto: Rojters

Građanski rat u Ukrajini

SUD U MOSKVI: Međunarodna poternica za Avakovim i Kolomojskim

Ministar odbrane Ukrajine i gubernator Dnjepropetrovske oblasti optuženi su zbog ogranizovanja niza ubistava i upotrebe zabranjenih sredstava i načina ratovanja

Planeta
> 23:46h

MOSKVA - Sud u Moskvi odobrio je hapšenje u odsustvu gubernatora Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini Igora Kolomojskog, javlja RIA Novosti.

Kolomojski i ministar odbrane Arsen Avakov stavljeni su na međunarodne poternice zbog ogranizacije niza ubistava i upotrebe zabranjenih sredstava i metoda ratovanja protiv stanovništva na jugoistoku Ukrajine. Očekuje se da uskoro bude dat nalog i za hapšenje Avakova.

Oligarh Igor Kolomoski, vlasnik banke "Privat", ima zloglasnu privatnu vojsku koju je poslao na stanovništvo na istoku Ukrajine. Postoji čitav niz izveštaja o njihovoj bestijalnosti - čak i prema pripadnicima ukrajinske državne armije. On je bio glavni protivnik prekida vatre i bilo kakvih kontakata sa samoodbranom na jugoistoku Ukrajine.

Bogatstvo Kolomojskog, jednog od najbogatijih ljudi u Ukrajini, Forbs je procenio na 1,8 milijardi dolara.Taj ukrajinski tajkun je finansijer nekoliko vojnih formacija, koje su uključene u specijalnu operaciju na istoku Ukrajine, naveo je Glas Rusije.

Arsen Avakov kao ministar odbrane morao je da odobri napade zabranjenim oružjem, kao što su zapaljive bombe kojima je granatiran Slavjansk.