Foto: AP

Taktičko povlačenje

(VIDEO) STRELKOV: Morali smo da napustimo Slavjansk da sačuvamo živote civila

Evakuisane su porodice pripadnika samoodbrane i njihovih simpatizera, jer bi bili u smrtnoj opasnosti da su ostali u gradu, kaže komandant odbrane samoproglašene DNR

Planeta
> 10:00h

DONJECK - Morali smo da napustimo Slavjansk jer nije bilo drugog načina da sačuvamo živote civilnog stanovništva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu ruskom TV kanalu Lajf njuz Igor Strelkov, komandant odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

"Tokom noći izvršili smo proboj kroz obruč ukrajinske armije oko Slavjanska. Napravili smo diverziju i naša oklopna grupa je uspela u tome. Nažalost, veći broj njih je izginuo. Komandant grupe je napravio grešku", ispričao je vidno iscrpljeni Strelkov.

On je takođe rekao da su pripadnici samoodbrane uspeli da izvuku 80 odsto do 90 odsto naoružanja iz grada. Evakuisane su porodice pripadnika samoodbrane i njihovih simpatizera, jer bi bili u smrtnoj opasnosti da su ostali u gradu.

Igor Strelkov: 7. jula formiraću Centralni vojni savet

"Sedmog jula nameravam da izdam naređenje o formiranju Centralnog vojnog saveta, u čiji će sastav ući komandiri najvišeg ranga. To telo će usaglašavati pitanja dalje odbrane DNR i eventualno dela LNR (takođe samoproglašene Luganske Narodne Republike). Osim toga, dok ne bude imenovan komandant Donjecka obavljaću i te dužnosti, kao i dužnosti komandanta garnizona", kazao je Strelkov.

Strelkov je dodao da se ukrajinska nacionalna garda sveti mirnim građanima Slavjanska, Kramatorska i Artjemovska zbog velikih gubitaka koje ima. To još jednom potvrđuje da greše oni koji misle da će se spasti represije ako se pripadnici samoodbrane povuku.

Podsećamo, tokom noći i jutra 5. jula pripadnici samoodbrane napustili su Slavjansk i prešli u Kramatorsk. Međutim, Igor Strelkov je prebacio većinu jedinica u Donjeck.

http://www.youtube.com/watch?v=v-mH1kt2Pao