Foto: Reuters

Razgovori privrednih giganata

MERKELOVA U KINI: Kancelarka dovela delegaciju nemačkih biznismena

Razgovori će pored ekonomskih obuhvatiti i društvene teme i ljudska prava

Planeta
> 11:18h

PEKING - Nemačka kancelarka Angela Merkel u Pekingu se sastala s premijerom Kine, Lijem Kećijangom.

Merkelova predvodi veliku delegaciju poslovnih ljudi u poseti čija je svrha jačanje trgovine ta dva privredna giganta sveta. U svoju sedmu posetu Kini od kada je kancelarka, Merkelova je stigla u nedelju, a jutros se sastala s kineskim premijerom u Velikom narodnom domu u Pekingu i izrazila interesovanje za razvoj oblasti u unutrašnjosti Kine.

Merkel je rekla da će razgovori obuhvatiti društvene teme i ljudska prava. Ona će biti na sastanku Kinesko-nemačke komisije za privredu i trgovinu i susresti se sa predsednikom Kine, Si Đinpingom koji je marta posetio Berlin, kada su potpisani ugovori o saradnji Dajmlera i BMW-a s kineskim partentima. Moguće je da će na dnevnom redu biti i pregovori sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, kao i kriza u Ukrajini.

Kina i Nemačka deo su šestočlane grupe koja pregovara sa Iranom o njegovom nuklearnom programu, dok je Angela Merkel ključna u pokušajima da budu smanjene napetosti u Ukrajini i da se Rusija podstakne na saradnju, podseća Asošiejted Pres (AP). Merkel je u nedelju u kineskom gradu Šengduu razgovarala sa članovima foruma za nemačko-kineski dijalog, bila i na forumu o saradnji Nemačke i kineskih pokrajina u urbanizmu, i posetila fabriku Folksvagena, u kojoj radi 7.300 ljudi. Ona će u utorak održati govor pred studentima na Tsinghua Univerzitetu u Pekingu.

Kina i Nemačka, dva najveća svetska izvoznika, imale su prošle godine međusobnu trgovinsku razmenu vrednosti 140,4 milijardi evra. Kinu to čini trećim trgovinskim partnerom Nemačke, po čemu je ona ispred SAD.