Nema kraja prokletstvu Holandije

ARGENTINA U FINALU: Gaučosi preko penal drame do Rio de Žaneira i Nemačke

Fudbalske reprezentacije Nemačke i Argentine igraće u velikom finalu Svetskog prvenstva u Brazilu. Gaučosi su u drugom polufinalu savladali Holandiju posle boljeg izvođenja penala sa

Brazil 2014
> 20:06h

SAO PAULO - Fudbalske reprezentacije Nemačke i Argentine igraće u velikom finalu Svetskog prvenstva u Brazilu. Argentina je u drugom polufinalu Mundijala savladala Holandiju, posle boljeg izvođenja penala, rezultatom 4:2. Posle regularnih 90 minuta igre i dva produžetka rezultat je bio 0:0. Argentinci i Holanđani su tako ušli u istoriju pošto je to prvo polufinale Mundijala koje je i posle produžetaka završeno bez golova.

Foto: Twitter

Heroj trijumfa "gaučosa" bio je golman Serhio Romero, koji je u penal seriji zaustavio udarce Rona Vlara i Veslija Snajdera. Istovremeno, golove za Argentinu postigli su Lionel Mesi, Ezekil Garaj, Serhio Aguero i Maksi Rodrigez. Strelci u redovima Holandije bili su Arjen Roben i Dirk Kujt.

Argentina je tako ostala neporažena u polufinalima i u Brazilu će igrati ukupno peto finale Mundijala, prvo posle 24 godine. Fudbaleri Argentine jure treću titulu svetskog šampiona. Oni su Zlatnu boginju prethodno osvajali 1978. i 1986. godine.

Foto: Twitter

S druge strane Holandija nije uspela da se plasira u četvrto finale. Prokletstvo "lala" se tako nastavilo, s tim što su ovog puta zaustavljeni u polufinalu. Holanđani su se nadali da će u Brazilu, posle poraza u finalima 1974, 1978. i 2010. godine, konačno uspeti da osvoje titulu svetskog prvaka. Argentinu u velikom finalu čeka okršaj sa reprezentacijom Nemačke koja je u prvom polufinalu deklasirala Brazil sa 7:1. Finale se igra u nedelju 13. jula u Rio de Žaneiru na čuvenoj Marakani (21.00h). Poraženi polufinalisti, Brazil i Holandija će dan ranije odmeriti snage u borbi za treće mesto. Taj meč se igra u Braziliji od 22.00h.

Foto: Twitter

TOK MEČA 00:50 - Argentina je u finalu! Fudbalske reprezentacije Nemačke i Argentine igraće u velikom finalu Svetskog prvenstva u Brazilu. Argentina je u drugom polufinalu Mundijala savladala Holandiju, posle boljeg izvođenja penala, rezultatom 4:2.

Foto: Twitter

4. serija Rodrigez postiže gol i vodi Argentinu u finale. Silesen je imao loptu na ruci, ali ona ipak završava u mreži - 2:4 Kujt šalje Romera na pogrešnu stranu - 2:3 3. serija Aguero ne greši - 1:3 Romero čita Snajdera, koji šalje loptu u golmanovu desnu stranu. Golman Argentine brani drugi penal - 1:2

Foto: Twitter

2. serija

Garaj snažnim udarcem čuva prednost "gaučosa" - 1:2 Roben posle kratkog zaleta trese mrežu - 1:1 1. serija Mesi rutinski vara Silesena. Argentina vodi - 0:1 Romero brani udarac Vlara. Argentina ima prednost već posle prvog penala - 0:0 00:38 - Počinje penal-serija 00:33 - Penali odlučuju ko će u finale Penali će odlučiti ko će igrati protiv Nemačke u velikom finalu. Ovo je ujedno prvo polufinale Mundijala koje je završeno bez golova i posle 120 minuta igre. 00:31 (120.) - Kujt izblokiran Dobra prilika i za Holandiju, ali je potencijalno opasan udarac Kujta izblokiran. 00:28 (117.) - Nova sjajna prilika Argentina ponovo preti. Mesi je odlično prošao po desnoj strani i šalje loptu na drugu stativu gde Rodrigez slabo zahvata loptu, a i golman Holandije je na pravom mestu.
Foto: Reuters

00:26 (115.) - Palasio pravo u Silesena Argentina je mogla da stigne do pobede. Palasio je šutirao glavom, ali lopta ide pravo u ruke golmana Silesena. 00:21 (110.) - Preti De Vrij Pokušao je De Vrij iz velike udaljenosti, ali lopta ide pored stative. 00:17 (106.) - Počeo je drugi produžetak Silesen još jednom rizikuje ispred svog gola. On ovog puta sjajnim lažnjakom vara Aguera.

00:14 - Kraj prvog produžetka Nema golova ni posle 105 minuta igre, od penala nas deli još samo 15 minuta. 00:13 (105. +1) - Pritisak Argentine Posle slobodnog udarca Mesija Silesen boksuje loptu, a u nastavku akcije Palasio odlično centrira, ali niko ne uspeva da zahvati tu loptu u kaznenom prostoru. 00:12 (105.) - Novi žuti karton Huntelar ruši Maskerana i dobija žuti karton.

Foto: Reuters

00:06 (99.) - Romero brani Šutirao je Roben koji je za sada jedina opasnost po gol Argentine, ali je Romero siguran. 00:03 (96.) - Roben promešao odbranu Argentine Roben je još jednom bio u sjajnom prodoru, prošao je pored trojice Argentinaca, ali je njegov centaršut ka Huntelaru izblokiran. 00:00 (93.) - One su za sada najviše pokazale

23:58 (91.) - Počeo je prvi produžetak

Foto: Reuters

23:52 - Slede produžeci Regularnih 90 minuta završeno je rezultatom 0:0. Holandija i Argentina će ući u istoriju ako se nešto ne promeni u sledećih pola sata. Naime, nijedan meč polufinala Mundijala nije se završio bez golova, uključujući produžetke. 23:49 (90. +1) - Maskerano spasao Argentinu Roben je bio u nezadrživom prodoru, ali je dao sebi suviše jak for, pa Maskerano stiže da ga izblokira u poslednjem trenutku. Lopta je završila u korneru, a najbolja prilika na utakmici odlazi u nepovrat. 23:42 (84.) - Roho iz daljine Roho je pokušao da iznenadi golmana Silesena, koji lako zaustavlja njegov udarac.

Foto: Reuters

23:38 (80.) - Još deset minuta

Produžeci su sve bliži. Do kraja regularnog dela ostalo je još samo deset minuta, ali s obzirom na ono šta su obe reprezentacije pokazale malo je verovatvno da će neko rizikovati u završnici. 23:33 (75.) - Iguain pogađa spoljni deo mreže Na drugoj strani Iguain iz izgledne situacije pogađa samo spoljni deo mreže, ali je i on bio u nedozvoljenoj poziciji.
Foto: Reuters

23:32 (74.) - Van Persi u ofsajdu Pokušao je kapiten Holandije Van Persi akrobatski da uputi udarac na gol, ali je bio u ofsajdu u trenutku centaršuta. 23:29 (71.) - Laveci izblokiran Pokušao je Laveci sa ivice kaznenog prostora, ali je njegov udarac blokirao Vlar. I dalje nama prave prilike na obe strane.

Foto: Reuters

23:22 (64.) - Kiša pljušti u Sao Paulu Kiša sve jače pada i pravi probleme igračima obe reprezentacije. Teren je sve klizaviji. 23:19 (61.) - Povreda Bilje Nastradao je Bilja u duelu sa Janmatom.

Foto: Reuters

23:16 (58.) - Obrukao se Iguain Argentinci propuštaju najbolja priliku na meču. Laveci je centrirao sa desne strane, ali Iguain na petercu očajno reaguje glavom. 23:09 (51.) - Neopreznost Silesena Golman Holandije je istrčao kako bi izbio loptu ispred Mesija, ali se ona odbila od jednog defanzivca i prolazi pored stative. sudije su ipak svirale ofsajd.

Foto: Reuters

23:07 (49.) - Oštro i u nastavku I u nastavku se igra veoma grubo, a Demikelis dobija žuti karton posle novog prekršaja. U nastavku akcije Snajder očajno šutira iz slobodnog udarca. 23:06 (48.) - Edvin van der Sar na tribinama

23:04 (46.) - Počelo je drugo poluvreme Reprezentacije Holandije i Argentine su ponovo na terenu. Sa centra su krenuli Holanđani. 23:00 - Statistika prvog poluvremena

22:58 - Argentina ili Holandija?

II poluvreme

Foto: Reuters

22:47 - Kraj prvog poluvremena Završeno je prvo poluvreme na "Areni Sao Paulo", gde za sada nema golova u duelu Holandije i Argentine. "Gaučosi" su bili opasniji u prvih 45 minuta, ali su na obe strane izostale prave prilike. Prvo poluvreme obeležili su i brojni oštri prekršaji, ali je do sada samo Martins Indi dobio žuti karton. 22:44 (45.) - Konačno prvi žuti karton Leo Mesi je iznudio prekršaj Martinsa Indija, koji zasluženo dobija prvi žuti karton na utakmici.

Foto: Reuters

22:37 (38.) - Igra se sve oštrije

Kako vreme prolazi igra se sve oštrije. Serija nekoliko grubih prekršaja na obe strane, ali za sada nema kartona. Holanđani su trenutno u problemu s obzirom na to da se povredio Snajder i trenutno je van terena gde mu se ukazuje pomoć. 22:34 (35.) - Holandija igra 6-3-1

22:31 (32.) - Opasni centaršutevi "lala" Holanđani poslali tri opasne lopte u kazneni prostor Argentine. Dva puta je Romero boksovao loptu, a treći put je dosuđen ofsajd. 22:29 (30.) - Podolski gleda drugo polufinale

22:24 (25.) - Lažnjak Silesena Hrabar potez golmana Holandije koji hladnokrvno lažnjakom vara Iguaina koji je bio u naletu.

22:23 (24.) - Pokušaj Garaja Posle novog kornera s leve strane, koji je izveo Laveci, Garaj je u padu na pet metara zahvatio loptu glavom, ali lopta ide iznad prečke.

Foto: Reuters

22:22 (23.) - Centaršut Van Persija Dobar napad Holandije. Centrirao je po zemlji Van Persi sa desne strane, ali defanzivci Argentine lako iznose loptu iz kaznenog prostora. 22:18 (19.) - Prvi korner za Argentinu Mesi je sa desne strane poslao nisku loptu u kazneni prostor, ali nema opasnosti po gol Holandije.

Foto: Reuters

22:14 (15.) - Opasan udarac Mesija Sjajna prilika za Argentinu iz slobodnog udarca sa 18 metara. Mesi je šutirao kroz živi zid Holandije, ali je Silesen bio na pravom mestu.

Foto: Reuters

22:12 (13.) - Prvi udarac na utakmici Snajder je pokušao da savlada Romera sa distance, ali lopta ide pored stative. Holandija prva preti. 22:11 (12.) - De Jong je Mesijeva nova senka

22:09 (10.) - Miran početak Nema uzbuđenja u prvim minutima meča. Argentina je u polufinale ušla zatvoreno, a ni Holanđani za sada nisu spremni da mnogo rizikuju. 22:07 (8.) - Ona kaže nerešeno

22:04 (5.) - Kafu: Holandija - Argentina 3:1

22:00 (1.) - Počela je utakmica Holandija i Argentina su krenule u borbu za veliko finale Mundijala. Pobednika ovog meča u velikom finalu čeka okršaj sa reprezentacijom Nemačke koja je u prvom polufinalu deklasirala Brazil sa 7:1. 21:59 - Minut ćutanja za Alfreda di Stefana

Foto: Printscreen

21:58 - Pozdrav Mesija i Van Gala

Foto: Reuters

21:55 - Fudbaleri su na trenu Prvo je intoniraha himna Holandije, a zatim i nacionalna himna Argentine. Čini se da će "gaučosi" imati mnogo veću podršku na "Areni Sao Paulo". 21:54 - Dele isti san

21:53 - Ko će na Marakanu?

21:49 - "Gaučosi" okupirali Kopakabanu

21:45 - Istorija na strani Argentine Gaučosi nikad u istoriji nisu poraženi u polufinalu Mundijala. Ovo je peto polufinale za reprezentaciju Argentine koja u Brazilu pokušava da osvoji treću titulu svetskog prvaka. 21:40 - Startne postave još jednom Holandija: Silesen, Martins Indi, Vlar, De Vrij, Blind, De Jong, Vijnaldum, Kujt, Snajder, Roben, Van Persi. Argentina: Romero, Roho, Garaj, Demikelis, Zabaleta, Bilja, Maskerano, Perez, Laveci, Mesi, Iguain.

Foto: Printscreen

21:36 - Brazilci vole fudbal

21:35 - Od njega se očekuju čuda

21:31 - Mesi izveo "gaučose"

21:29 - Pogled na tribine Arene Sao Paulo

21:26 - Podrška za Mesija i drugove

21:25 - Holanđani testiraju teren

21:23 - Pogled na svlačionicu Holandije

21:22 - Navijači u transu

21:20 - Velika žurka u Riju

21:18 - Mnogo toga zavisi od Mesija Leo Mesi je najbolji strelac Argentine sa četiri pogotka, a cela ekipa je postigla ukupno osam. 21:13 - Još malo statistike

21:10 - Minut ćutanja u čast Alfreda di Stefana Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je da će meč između Argentine i Holandije početi minutom ćutanja u čast nedavno preminulog Alfreda di Stefana. "Gaučosi" će tokom meča nositi crni flor na rukavu dresa. 21:07 - Oprema čeka Mesija

21:05 - Prva postava Argentine

21:00 - De Jong ipak u timu U timu Holandije je i Najdžel de Jong, koji je propustio nekoliko prethodnih utakmica zbog povrede. U timu Argentine nema Serhija Aguera, iako se napadač Sitija oporavio od povrede. 20:57 - Sastav Argentine

20:56 - Startna postava "lala"

20:55 - Holanđani trče, Argentinci se dodaju Holanđani su pretrčali 114,8 kilometara, što je 5.700 metara više od Argentinaca. Gaučosi su druga selekcija po broju tačnih pasova 2.438 ili 79 procenata. 20:52 - Mesi i Roben prve golove na Mundijalima postigli protiv SCG

20:50 - Sjajna atmosfera među navijačima

20:48 - DJ Tijesto najavljuje osvetu za 1978.

20:45 - Holandija najefikasnija, Argentina ima najviše kornera Lale su postigle najveći broj golova u dosadašnjem toku Mundijala, čak 12. Sa 40 izvedenih kornera gaučosi su apsolutni rekorderi turnira u Brazilu. 20:42 - Poređenje "lala" i "gaučosa"

20:40 - I Argentina bez greške I Argentina je takmičenje u Grupi F završila na prvom mestu sa maksimalnih devet poena. Gaučosi su, na startu Mundijala, pobedili selekciju Bosne i Hercegovine sa 2:1, u drugom kolu su savladali Iran sa 1:0, dok su u poslednoj rundi bili bolji od Nigerije rezultatom 3:2. Argentinci su u osmini finala, tek u produžecima, slomili otpor Švajcaraca za minimalnih 1:0, a istim rezultatom su eliminisali i Belgiju u četvrtfinalu. 20:38 - Lale do polufinala Holandija je takmičenje u Grupi B završila na prvom mestu sa maksimalnih devet poena. Lale su, na startu Mundijala, deklasirale branioca titule selekciju Španije sa 5:1, u drugom kolu su savladale Australiju sa 3:2, dok su u poslednoj rundi pobedile Čile rezultatom 2:0. Holanđanima nije bilo lako u osmini finala, pošto su tek u završnici meča stigli do preokreta i pobede protiv Meksika, rezultatom 2:1. U četvrtfinalu su tek posle penala eliminisali Kostariku, rezultatom 4:3. 20:35 - Holanđani na ulicama Sao Paula

20:32 - Mesi protiv Robena

20:30 - Holandija - Argentina 2:0

http://www.youtube.com/watch?v=EIaTIScU-4k
20:25 - Povređeni Di Marija i De Jong Argentina će u polufinalu biti bez Anhela Di Marije, koji se povredio u prvom poluvremenu četvrtfinalne utakmice sa Belgije. S druge strane, Holanđani su bez Najdžela de Jonga, koji se povredio protiv Meksika. 20:20 - Holanđani se svete u Brazilu Holandija se u grupnoj fazi osvetila Španiji za poraz u finalu 2010. Na redu je Argentina koja ih je zaustavila u finalu 1978. u Buenos Airesu, što znači da će izabranici selektora Luja van Gala ima poseban motiv da se osvete gaučosima. To je ujedno i jedina pobeda Argentine u duelima sa Holandijom. Zanimljivo je da lale u velikom finalu čeka Nemačka koja ih je tukla 1974. godine. 20:15 - Mačka izabrala Holandiju
http://www.youtube.com/watch?v=F2_vB3bsbco
20:10 - Mesi prestiže Maradonu Maradona je najomiljeniji i po mnogima najbolji argentinski fudbaler svih vremena, ali Leo Mesi preti da mu preuzme te titule. Mesi će večeras upisati 92. nastup za Argentinu, čime će prestići legendarnog Maradonu. Pogledajte poređenje Mesija i Maradone. 20:08 - Gaučosi traže put do petog finala Argentina pod dirigentskom Palicom selektora Alehandra Sabelje traži put do petog finala i treće titule svetskog šampiona. Gaučosi su trijumfovali na Mundijalima 1978. i 1986. godine, dok su 1930. i 1990. bili vicešampioni. 20:05 - Lale jure četvrto finale Mundijala Holandija će pokušati da se plasira u četvrto finale u istoriji, s tim što "lale" nikada do sada nisu uspele da osvoje Zlatnu boginju. Holanđani su do sada tri puta poraženi u odlučujućim mečevima - 1974, 1978. i 2010. godine. 20:02 - Turci sude drugo polufinale Glavni sudija meča je Turčin Čunejt Čakir, a pomagaće mu zemljaci Bahatin Duran i Tarik Ongun, dok je četvrti arbitar Šveđanin Jonas Erikson. 20:00 - Holandija i Argentina po deveti put Ovo je deveti međusobni duel reprezentacija Holandije i Argentine. Lale vode u pobedama sa 4:1, dok su tri meča završena remijem. Poslednji put su odmerili snage na Mundijalu 2006. godine, kada su remizirali bez golova.