Foto: RTS PRINTSKRIN

Počelo ludilo

BLOG UŽIVO EXIT 1. DAN ZVEZDE VEČERI: Pet šop bojs prodrmali zidine Petrovradinske tvrđave

Spektakularnim vatrometom i fantastičnim elektronskim performansom večeras je na Petrovaradinskoj tvrđavi zvanično otvoren muzički festival EXIT, koji ove godine beleži svoje 15. izdanje

Exit 2018
> 00:00h
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Zorana Jevtić
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Maja Mojsovski Rašević
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Maja Mojsovski Rašević
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Pr
FOTO: Pr
FOTO: Pr
FOTO: Pr
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović
FOTO: Petar Latinović

Exit, najbolji muzički festival u Evropi, 15. po redu, počeo je u 20 časova, a svoje kapije novosadska Tvrđava otvorila je u 19 sati. Festival će trajati od 10. do 13. jula, a na binama će se neprestano smenjivati velike svetske zvezde. Prvo veče i svečano otvaranje posvećeno je obeležavanju 158. rođendana Nikole Tesle.

PRENOS UŽIVO SA MAIN STAGE PRATITE OVDE.

PRENOS UŽIVO SA DANCE ARENE PRATITE OVDE.

PRENOS UŽIVO SA FUSION STAGE PTATITE OVDE.

01.30 - Spektakularan nastup Pet šop bojsa je pokazao da će ovogodišnji EXIT zaista biti vrhunski svetski događaj, kako su to organizatori i najavili.

00.45 - Uprkos kiši koja ove godine neprestano pada u Novom Sadu, publika ne obraća puno pažnje na nju, te su sve bine prepune i žurka se zahuktava u svim delovima Tvrđave.

00. 15 - Zahvaljujući Es Devlin, koja je dizajnirala ovaj spektakularni šou legendi popa, publika je mogla da vidi lasere, video projekcije, dimne efekte, ali i neizostavni tradicionalni vatromet koji svake godine zvanično označava početak četvorodnevne zabave na Petrovaradinskoj tvrđavi.

00.07 - Zvezde prve večeri "Pet šop bojs" su na glavnoj bini. Oni su svoj nastup započeli pesmom "One more chance"

Obratili su se na srpskom: "Dobro veče, Novi Sad"

Atmosfera je sjajna, publika je oduševljena, sve vreme skaču uz hitove ovog benda.

00.00 - Otvaranje najboljeg evropskog festivala obeleženo je i glamuroznim vatrometom, očekuju se "Pet šop bojsi".

23.10 - Na Fusion Stage trenutno američki rok bend "The Afghan Whigs"

22.05 - Stromae je zauzeo glavnu binu, kako kaže naš reporter s lica mesta, atmosfera je neverovatna. Publika je u transu a popularni Francuz pozdravio je publiku na srpskom: "Dobro veče, Srbijo. Kako ste?".

21.24 - Slobodan Trkulja sa svojim sastavom "Balkanopolis" je na glavnoj bini.

Nakon Kojota, na binu je izašao sastav "Balkanopolis". Posetioci se zagrevaju za glavne zvezde večeri "Pet šop bojze".

http://www.youtube.com/watch?v=oCcQBs52ElA

20.35 - Očekuje se sjajan nastup "Pet šop bojza"

Naime, momci su se oglasili na Tviteru, njihov glavni vokal Nil Tenat danas proslavlja rođendan na centralnoj bini. Momci su, u to ime, najavili sjajan nastup.

20.18 - Na Explosive Stage-u trenutno sviraju In The Crossfire.

20.10 - Program je počeo, na Glavnoj bini je Nemanja Kojić Kojot.

Prvi posetioci su već stigli, a prostor ispred glavne bine se iz minuta u minut sve više puni.

19.24 - Program na Fjužn stejdžu je već počeo. Na bini su "Drop Diss" i zabavljaju prve goste festivala.

19.00 - Kapije su otvorene, žurka može da počne.

18.00 - Stromae na tonskoj probi pred večerašnji nastup

17.31 - Glorija Gejnor je upravo stigla na Exit.

Jedna od najuticajnijih svetskih muzičkih ikona, disko diva najpoznatija po jednom od najvećih hitova svih vremena, ‘I Will Survive’, Glorija Gejnor nastupiće u petak 11. jula na Main Stage-u.

17.22 - Stromae stigao u Srbiju Stromae sleteo je posle 13 časova na Aerodrom Nikola Tesla u Surčinu. Stromae je došao sa obezbeđenjem, a hip-hoper nastupa večeras na Mejn stejdžu od 22 sata.

15.30 - Skoro sve je spremno za početak Egzit festivala, a organizatori su objavili i satnicu po kojoj će izvođači nastupiti na Petrovaradinskoj tvrđavi. Satnicu za sva četiri dana možete da pogledate OVDE.

15.20 - Kiša u Novom Sadu je počela da pada, ali to ne remeti dobru atmosferu u kampu Exita. Dok čekaju da kiša prestane, mnogi su spas našli u svojim šatorima, dok su drugi šetkali po kampu sa kišobramima i veseleći se do početka muzičkog festivala.

Foto: Kurir/Petar Latinović
http://www.youtube.com/watch?v=N8ycEUpho4k

14.33 - Exit kampu u Novom Sadu, koji je smešten na prošlogodišnjoj lokaciji između Spensa i stadiona "Karađorđe", do podne je "useljeno" 3.200 gostiju najboljeg muzičkog festivala u Evropi. Prema rečima portparola Exit kampa Miljane Vučković očekuje se da će kamp, čiji je kapacitet 5.000 mesta, do večeras biti potpuno popunjen.

"Najbrojniji gosti su iz Bugarske, Rumunije i Hrvatske, a van regiona imamo prilično velike grupe tradicionalnih gostiju koji dolaze iz Velike Britanije i Holandije", rekla je Vučkovićeva.

Ona je kazala da se iz godine u godinu povećava broj zemalja iz kojih dolaze gosti u Exzitov kamp, pa tako ove godine po prvi put će u kampu biti smešteni "egzitaši " iz Bocvane i Tadžekistana. Ezitaši su se odomaćili, a devojke iz szsedne nam Hrvatske su se potpuno opustile i razgolitile. Kakva je atmosfera u kampu pogledajte OVDE.

12.46 - Stranci po običaju uvek hvale dobru atmosferu i gostoljubivost naših ljudi. Kurirov novinar se veoma vešto prerušio u stranca i zatražio pomoć od Novosađana da nađe hotel u kojem je odseo. Ovde pročitajte kako je su se Novosađani pokazali kako domaćini.

12.45 - Cene taksija su u Novom Sadu znatno niže nego u Beogradu, pa je za dolazak i još preporučljivije za povratak sa Tvrđave najjednostavnije i najbezbednije koristiti usluge neke od brojnih taksi službi.

10.40 - Krenuli ste na Exit, nudimo vam mapu kako da se najbolje snađete i ne izgubite se, zajedno sa satnicom i programom nastupa. Od autobuske i železničke stanice ka tvrđavi se najlakše stiže Bulevarom Oslobođenja iz koga se kroz Jevrejsku ulicu stiže do Bulevara Mihajla Pupina koji vodi pravo na Petovaradinski most, i dovodi posetioce na sam ulaz u podnožju Tvrđave.

Ukoliko ste smešteni negde u centru grada, put je još jednostavniji. Za deset do 15 minuta pešačenja Bulevarom Mihajla Pupina i preko Petrovaradinskog mosta, kroz živopisnu gužvu uličnih prodavaca suvenira, stižete do kapija festivala. Kamperi iz Exit kampa, smeštenog u neposrednoj blizini hale Spens, mogu da se Bulevarom Cara Lazara spuste na Dunavski kej i stignu do mosta, za šta će im peške biti potrebno takođe oko desetak minuta.

Od danas ulaznice za Egzita biće dostupne samo na ulazima na festival i to po cenama od 11.990 dinara za Egzit, 16.980 dinara za Egzit avanture. Cena dnevnih ulaznica, ukoliko ne budu rasprodate, biće 3.300 dinara za četvrtak, a 3.500 dinara za sve ostale dane festivala. Cena trodnevne ulaznice za Sea Dance festival iznosi 3390 dinara. Ova cena će važiti sve do 12. jula, nakon čega će ulaznice biti dostupne samo u Crnoj Gori po većim cenama.

Raspored izvođača i satnica

Main Stage

20.00 - Horsman Coyote 21.00 - Energy opening by Balkanopolis 22.00 - Stromae 00.00 - Pet Shop Boys 02.15 - Dub FX 03.15 - Andy C 04.15 - Jaguar Skills Dance arena 21.00 - Damoon 22.00 - Happy People 00.30 - Disclosure LIVE 02.15 - Carl Craig vs. Green Velvet 04.15 - Dusky vs. Paul Woolford 06.15 - Jackmaster & Oneman present - Can U Dance Fuzion Stage 19.00 - Drop Diss 19.50 - Oratnitza 20.45 - Quimby 21.45 - Kal 00.30 - Killo Killo Banda 03.15 - S.A.R.S. 04.30 - Disciplin A Kitschme

9.20 - Noć pred početak najboljeg letnjeg festivala u Evropi mladi su se zagrevali na glavnom gradskom trgu. Satima su igraju uz muziku i veselili se jedva čekajući da se kapije grada otvore i krene još jedan spektakl na Novosadskoj tvrđavi.

Foto: Petar Latinović

9.15 - Holandski turisti koji su stigli na Exzit sinoć su polufinalnu utakmicu između Argentine i Holandije gledali na trgu. Oduševljenje Novim Sadom, Srbijom i Exitom. Od Exita očekuju dobru muziku i dobru zabavu. Smatraju ga jednim od najboljih muzičkih festivala u Evropi. Oduševljeni su Srbijom i našim gostprimnstvom. Došli su zbog Egzita, ali su prvo rešili da odgledaju meč Holandija-Argentina. Nadali su se pobedi i finalu sa Nemcima.

U čast otvaranja, Exit je pripremio na ovim prostorima neviđen audio-vizuelni spektakl, sa legendarnim Pet šop bojsima u glavnoj ulozi, koji potpisuje svetska umetnica Es Devlin, čuvena po ceremoniji zatvaranja Olimpijade u Londonu 2012. godine, ali i po dizajnu turneja najvećih svetskih zvezda, kao što su Kanje Vest, Muse, Ledi Gaga, Šakira, Majli Sajrus i drugi. Pet šop bojs pripremaju neviđenu ceremonija otvaranja Exit - to nije samo koncert, to je mjuzikl, predstava, novi umetnički izraz!

Večerašnji program

Program na Glavnoj bini festivala počeće u 20 sati, a otvoriće ga novi projekat Kojota iz Eyesburna, Hornsman Coyote. Nakon toga nas očekuje Energy opening by Balkanopolis, a potom scenu preuzima belgijski hit-mejker sa više od pola milijarde pregleda na Jutjub kanalu i autor mega-zaraznih hitova "Alors on Dance", "Papaoutai' i "Formidable", Stromae!

Na Dance Arenu dolaze hedlajneri vodećih svetskih festivala, proglašeni za najbolji novi elektronski sastav u 2013. godini, britanski dvojac DISCLOSURE, sa specijalnim šouom nazvanim Wild Life.

http://www.youtube.com/watch?v=bkk2H3Ztrfk

Obilazak muzeja za samo 50 dinara

Tokom trajanja festivala Exit, od četvrtka do nedelje, svakog dana u 17 časova biće organizovano stručno vođenje kroz stalnu postavku Muzeja Vojvodine na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Cena ulaznice je samo 50 dinara.