Foto: Parlamentsdirektion / Mike Ranz

Odobrena restauracija austrijskog skupštinskog zdanja

NE ŽALE PARA: Za obnovu parlamenta iskeširaće oko 500 miliona evra!

Poslanici su se odlučili za najskuplju, ali kompletnu restauraciju, ove u nekim delovima potpuno oronule zgrade stare 130 godina. Predviđeno je da će radovi trajati tri godine

Austrija
> 12:48h

BEČ - Poslanici Nacionalnog veća Austrijskog parlamenta u Beču, izglasali su odluku da im se sanira kuća u kojoj rade. Za to će biti izdvojeno 352,2 miliona evra.

Poslanici su se odlučili za najskuplju, ali kompletnu restauraciju, ove u nekim delovima potpuno oronule zgrade stara 130 godina. Predviđeno je da će radovi trajati tri godine.

U međuvremenu parlament će zasedati najverovatnije u dvorcu Hofburg, nekadašnjoj zimskoj rezidenciji carske dinastije Habsburg, i na još nekim lokacijama u Beču. Za to će biti izdvojeno dodatnih 51,4 miliona evra.

Konačna cena trogodišnje sanacije i preseljenja mogla bi da dostigne cifru od čak pola milijarde evra. Država međutim ne žali para s obzirom da se radi o reprezentativnom zdanju, u kojem radi više stotina ljudi. Restauracija bi trebala da bude započeta najranije 2017. godine

Glavna sala za većanje

U zgradi se nalazi 13 zidnih slika Uroša Predića

Zgrada Austrijskog parlamenta (Bundesparlament) je građevina u neoantičkom stilu Teofila fon Hansena (Theophil von Hansen; 1813­1891), poznatog austrijskog arhitekte danskog porekla. Izgradnja Saveznog parlamenta, koji se u Austro­ugarskoj zvao »Carsko veće«, počela je 1874.i trajala čitavu deceniju. Poznati srpski slikar Uroš Predić (1857­1953) oslikao je u prvoj polovini 1880, kao mlad umetnik, 13 zidnih slika (frizova) u ovom parlamentu.