Obeležena 22. godišnjica stradanja

SRPSKE ŽRTVE VAPE ZA PRAVDOM: Godišnjica masakra u Podrinju!

Na Petrovdan 1992. godine snage Nasera Orića u selima oko Bratunca pobile 69 meštana, za zločin još niko nije osuđen

Društvo
> 12:20h

BRATUNAC - Sećanje na krvavi Petrovdan. Na grobljima oko Bratunca Srbi su juče, dan posle komemoracije u Potočarima, oplakivali svoje mrtve, žrtve krvavog pira snaga Nasera Orića pre 22 godine, kad je ubijeno 69 ljudi. Zločinci slobodni - Biće u ovim selima srpskih grobova... Ali posle Naserovog noža srpskih kolevki teško više ikada - uz suze je dočekivalo nekoliko preostalih meštana goste juče na groblju u Zalazju. Kraj spomenika na kome su isklesana imena pobijenih služen je parastos. Okolo, po selu, na sve strane ožiljci su od 1992. Kuća u kojoj su Orićevi žive zapalili devetoricu Srba u ruševinama je. Niko u nju ne zalazi. - Gledao sam onaj dan šta su ovuda radili. I nikom ništa. Da su koga hteli da kazne, do sada bi kaznili... Zločinci šetaju, dolaze možda i ovde - sećao se krvavog Petrovdana Brano Stanojević, koji je taj dan igrom slučaja preživeo.

Sveže rane... Pomen u Zalazju

Spomenici iz dva rata Sestre Slavka Marinković (66) i Jelena Mićić (68) došle su na grob bratu. - Pobili naše, spalili, mrtve sekli, mučili... Na jednom spomeniku ime ubijenog brata i rođaka, pored je drugi spomenik, na njemu su imena naših stričeva, pobile ih ustaše 1943. I niko nikad da odgovara, kao da ovde ni pile nije zgaženo - krstile su se uplakane sestre. Meštani su nas po Zalazju vodili s mesta na mesto zločina i s golemom tugom pokazivali: - Ovde smo Mila Rakića našli zaklanog... Ovde Svetu Dragičevića... Ovde su dvanaestoro meštana vezali i stavili u kamione, odveli u Srebrenicu, tamo ih mučili i pobili. (Z. Š.)

Parastos... Prošle su 22 godine od njihove smrti

Tuga STRADALO 3.267 SRBA Na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Bratunca, Vlasenice tokom poslednjeg rata stradalo je najmanje 1.300 Srba, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ubijeno 3.267 lica srpske nacionalnosti. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 800 dece, 5.400 porodica bez imovine. U napadima na 22 sela oko Bratunca ubijeno je 560 srpskih civila.