Foto: Tanjug

Povodom 14. jula

Ambasador Denio položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Ambasador Denio podsetio je da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata koji je, kako je rekao "imao veliku ulogu u u učvršćivanju veza između Francuske i Srbije"

Društvo
> 00:26h

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio danas je na Kalemegdanu položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, povodom nacionalnog praznika te zemlje, 14. jula.

Vence su položili i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragan Popović, predstavnici Društva prijatelja Francuske, Društva za očuvanje tradicije do 1918. Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i drugih udruženja francusko-srpskog prijateljstva.

Ambasador Denio podsetio je da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata koji je, kako je rekao "imao veliku ulogu u u učvršćivanju veza između Francuske i Srbije".

"Francusko angažovanje na Istočnom frontu nije bilo samo strateški važno, već je među francuskim rukovodstvom postojala jasna i eksplicitna želja da se pomogne Srbiji", istakao je Denio. Prvi svetski rat samo je jedan od elemenata intenzivnih odnosa između Francuske i Srbije, ali vrlo važan, poručio je on.

Francuska proslavlja Dan republike u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.