Foto: Saša Urošev

Očarala ih nekropola i Suvača

KIKINDA: Američke studentkinje doktorate pripremaju u Banatu!

U Kikindi sam već četvrti put. Sviđaju mi se vaše kulturne znamenitosti, ali i mentalitet ljudi i hrana koje je neverovatno ukusna kaže Keti Has iz Pitsburga, budući doktor antropologije

Srbija
> 00:00h

KIKINDA: Impresionirane!

Na nagovor Keti Has, studentkinje antropologije iz Pitsburga, koja u Kikindi i okolini priprema doktorat, njene koleginice Ejmi Krebovic i Kejti Kastelo, uverile su se da ovaj kutak Evrope ne nudi samo za njihov budući životni poziv, zanimljiva arheološka nalazišta, nego i pitome ljude, kulturne znamenitosti i ukusnu hranu.

Kad nisu zaokupirane istraživanjem nekropole u Ostojićevu kod Čoke, jednom od najvećih nekropola bronzanog doba na teritoriji Srbije i proučavanjem moriške kulture, Amerikanke se trude da što bolje upoznaju naše običaje i jezik. U tome prednjači Keti, jer je u Srbiji i Kikindi već četvrti put. I dok značajan broj njenih zemljaka ne daje ni pet centi na dešavanja izvan “obećane zemlje”, američke studentkinje priznaju da su impresionirane našom zemljom:

" Smeštene smo u Iđošu. U ovom živopisnom selu kraj Kikinde, izuzetno smo lepo primljene. Baš smo juče bile gošće na jednom krštenju. Svi su prema nama predusretljivi i prijateljski nastrojeni. Većina mladih ljudi zna naš jezik, ali se stariji meštani iznenade kad progovorim srpski­ kaže za Kurir Keti.

Ona, ali i Ejmi i Keti, naročito su oduševljene ovdašnjim gastronomskim specijalitetima:

" Kiflice sa salom i pekmezom su izvanredne. Otkrile smo burek, šopsku salatu, ćevape... Vaše voće i povrće je kao iz raja. Hrana je sveža, daleko bolja u odnosu na onu koju konzumiramo u Americi. Ponećemo i neke recepte­ pune su utisaka studenktinje iz Pitsburga.

Naročito im se svidela Suvača, jedini sačuvan mlin na konjski pogon u Srbiji, sagrađen još 1899. godine: ­

" Saznale smo da je sredinom 19. veka, samo u Kikindi i okolini, bilo pedesetak mlinova. Upregnuti konji obrtali su veliku drvenu osovinu, a za sat vremena mogli da samelju sto kilograma pšenice. Sem žita, u Suvačama su se mleli aleva paprika, biber i kukuruz. U svetu danas, pored ove u Kikindi, postoje još samo dve sačuvane Suvače­ u mađarskom mestu Sarvaš i Otoku u Hrvatskoj-navela je Keti i obećala da će narednog proleća ponovo doći u Kikindu.

S.U.

Spomenik kulture pod zaštitom države

Pred Drugi svetski rat, grupa lokalnih zadrugara Suvaču je prodala Nemcu Gašparu Krimeru, a onda je 1945. nacionalizovana.

Kao spomenik kulture Suvača je pod zaštitu države stavljena 1951. godine, a 1990. proglašena za nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Glavna drvena konstrukcija Suvače visoka je 8,6 metara.