Prvivržen terenu, ne fotelji

STANKOVIĆ: Nisam želeo da menjam Toleta Karadžića na mestu predsednika FSS

Ako u današnje vreme ime Dejan Stanković nešto znači, to je zbog toga, jer sam tako nešto zaslužio na terenu i ne bih želeo tu ulogu samo zbog tog imena, kazao je Stanković

Fudbal
> 02:00h

MILANO - Nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković rekao je danas da je u svoju zemlju mogao da se vrati jedino kao pomoćnik selektora Siniše Mihajlovića, ne i kao predsednik saveza.

"Kada se radi o Fudbalskom savezu Srbije, mogao sam da dođem kao Mihajlovićev pomoćnik, da je Siniša ostao selektor reprezentacije Srbije. Kao predsednik, ne", rekao je Stanković za italijanski list Gazeta delo sport.

Mihajlović je u međuvremenu napustio selektorsko mesto, a Stanković se u medijima pominjao kao kandidat da nasledni Tomislava Karadžića na mestu predsednika FS S-a.

"Ako u današnje vreme ime Dejan Stanković nešto znači, to je zbog toga, jer sam tako nešto zaslužio na terenu i ne bih želeo tu ulogu samo zbog tog imena", kazao je Stanković.

On je profesionalnu karijeru završio prošle godine u Interu, a ovog leta postao je pomoćnik Andree Stramačonija na klupi Udinezea.

"Hteo sam iskustvo, da počnem ispočetka. Zaista, danas se Deki vratio na nulu i potrebno mi je vreme, da učim, radim i 100 odsto živim fudbal. To je po cenu da sam prvi put u životu daleko od moje porodice, koja je u Milanu", rekao je Stanković.

Bivši kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković rekao je danas da će se novi igrač Intera Nemanja Vidić izuzetno brzo navići na Seriju A.

Stanković smatra da je Vidić u Premijer ligi morao da igra "jedan na jedan" protiv odličnih napadača i da će sada imati lakši posao, jer se u Italiji dosta pažnje posvećuje taktici.

"Brzo će se navići, on je pametan, lako uči, zna da čita igru i postavlja se u odnosu na napadače. Dve godine je bio najbolji defanzivac na svetu i dalje je među najboljima. Reč je o ozbiljnoj osobi, velikom profesionalcu i lideru na terenu", rekao je Stanković za Gazeto delo Sport.

On je nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije, koji je godinama bio stub odbrane Mančester Junajteda, opisao kao izuzetno hrabru osobu.

"Nemanja je mnogo mirniji od mene. Hrabar je, kao Mel Gibson u filmu "Hrabro srce". Mnogo puta sam mu govorio da se pazi povreda, ali nije me slušao. Često je imao povrede čela ili nosa, jer uvek ide napred glavom, bez razmišljanja", rekao je Stanković.

Stanković je za reprezentaciju Srbije nastupio je 103 puta, a u klupskoj karijeri igrao je za Crvenu zvezdu, Lacio i Inter.