Foto: MUP Austrija

Obaveštajci i u austrijskom vrhu

GERT POLI TVRDI: Austrijska ministarstva puna špijuna!

Sve počinje jednim razgovorom, da bi se kasnije razmenjivale informacije. Nekada je u sve to umešan i novac, kaže bivši kontraobaveštajac

Austrija
> 20:02h

BEČ - Špijuni su među nama. Špijunaža je deo političkog pejzaža Austrije, kaže Gert Poli (Gert Polli), nekadašnji rukovodilac austrijske Službe za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma, dobar poznavalac špijunaže u ovom delu sveta.

Poli je ovo izjavio posle afere sa Nemcem Markusom R, američkim špijunom u nemačkoj obaveštajnoj službi BND. Sastanci "krtice“ iz Nemačke sa agentima CIA, za koje se sumnja da su deo diplomatskog tima SAD u Austriji, bili su u Salcburgu. To je osvežilo imidž Austrije kao tradicionalne špijunske ranžirne stanice.

Brojni informatori stranih obaveštajnih službi sede i u austrijskim ministarstvima, tvrdi Poli.

"Naivno je misliti da ključna ministarstva, političari i preduzeća bliska državi nisu u fokusu inostranih obaveštajaca“, objašnjava on i kaže da špijune interesuju nacionalna bezbednost, privreda, politika.

Osoblje ambasada SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske i mnogih drugih država, neretko je i obaveštajno aktivno u Austriji.

"Sve počinje jednim razgovorom, da bi se kasnije razmenjivale informacije. Nekada je u sve to umešan i novac“, objašnjava austrijski ekspert.

Austrija već decenijama ima imidž zemlje u kojoj se državne tajne mogu dobiti besplatno. Mnogi Austrijanci, koji sa poznanicima za koje ne znaju da su ­tajni obaveštajci razgovaraju po bečkim kafanama, zapravo nisu svesni da su registrovani kao informanti neke strane tajne službe.

"Krivično pravo nema efikasne instrumente protiv ovakve prakse“, kaže Poli.