Foto: Fonet

Zakon o otklanjanju posledica poplava

Mihajlović: Obnova oštećenih kuća do jeseni

Sve procedure, počevši od javnih nabavki su ubrzane zahvaljujući ovom zakonu, ali potpuno transparentne", precizirala je Mihajlović u parlamentu predstavljajući Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji

Društvo
> 18:28h

BEOGRAD - Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je danas da će nakon usvajanja Zakona o otklanjanju posledica poplava biti ubrzane sve procedure koje će omogućiti da svi građani kojima su porušene kuće mogu da ih obnove do jeseni.

"Ukoliko je potrebno da se zakon dodatno unapredi, mi smo tu da to uradimo, jer ćemo posle usvajanja moći mnogo brže da se bavimo otklanjanjem posledica poplava u Srbiji. Sve procedure, počevši od javnih nabavki su ubrzane zahvaljujući ovom zakonu, ali potpuno transparentne", precizirala je Mihajlović u parlamentu predstavljajući Zakon o otklanjanju posledica poplava u Srbiji.

Ona je rekla da će biti izmenjen član 1 u stavu 2 predloga zakona, što će omogućiti da svih 126 opština koje su pobrojane u Izveštaju Vlade Srbije o poplavama uđu u sastav ovog zakona.

Mihajlović je najavila da će Vlada Srbije nakon usvajanja pripremiti državni program kroz koji će biti određeni kriterijumii i mere sektorski i teritorijalno kako će se izvrsiti sanacija u svim opštinama.

"Ovim zakonom je tačno određen delokrug rada Kancelarije za pomoć i obnovu, jasno je odeđeno kako može da bude utvrđena pomoć i isto tako je jasno određen način za obezbeđenje sredstava", precizirala je Mihajlović

.Ovakav zakon je, kako je navela, usvojen i u Hrvatskoj i Republici Srpskoj, a za nadzor za njegovim sprovođenjem će biti pre svih nadležno Ministarstvo građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja.