Foto: Reuters

Moksva u žalosti

(VIDEO) LJUDSKA GREŠKA: Neispravna skretnica najverovatnije razlog nesreće u metrou, 23 mrtvih

Skretnica nije propisno obezbeđena kad je u maju dodat nov ogranak metroa; jedan putnik podlegao povredama, sad je broj mrtvih povećan na 23

Planeta
> 00:00h

MOSKVA - Broj žrtava nesreće koja se juče dogodila u metrou u Moksvi povećan je na 23 jer je jedan putnik u bolnici podlegao povredama, a najverovatniji razlog za pad napona struje i iskakanje tri vagona iz šina je neispravna skretnica, izveštava Raša tudej.

Dve osobe su privedene jer su osumnjičene za krivično delo nemara na radu, koje je izazvalo najgoru nesreću u moskovskom metrou za 80 godina, koliko on postoji.

Nova skretnica ugrađena je u maju, kad je izgrađen nov ogranak metroa. Umesto da propisno obezbede skretnicu, radnici su je postavili s običnim žicama, koje ne mogu da podnesu svakodnevno opterećenje, kazao je novinarima portparol Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Akcija spasavanja povređenih putnika, Foto AP

"Zasad imamo prve osumnjičene. Ali Komitet je rešen da identifikuje i krivično goni svakog ko ima veze s tragedijom, uključujući firme koje su radile na ugovor i zvaničnike čiji je posao bio da prokontrolišu bezbednost svih delova moskovskog metroa", rekao je on.

Zasad su osumnjičeni radnici Valierj Vaškatov i Jurij Gorodov.

Od 129 putnika metroa koji su hospitalizovani, 46 je još u kritičnom stanju.

Podsećamo, nesreća se dogodila oko 8.30 na "plavom ogranku" moskovskog metroa, na liniji Arbatsko-Pokrovskaja, između stanica Slavjanski bulevar i Park pobede. Zbog naglog pada napona struje aktivirale su se automatske kočnice, pa su tri vagona ispala iz šina.

Danas je u Moskvi Dan žalosti.

http://www.youtube.com/watch?v=0rBdumVAPy0