Foto: Sina Kurir

Klijentima naplaćuju od 500 dinara do 30 evra

CRVENI FENJER OD KAĆKE PETLJE DO HOTELA: Novosadskim ulicama krstari 300 prostitutki!

Osim ulične i „visoke” prostitucije, postoji i takozvana klupska koja podrazumeva da se devojke u kafićima, klubovima, barovima nude za novac, anajčešće se time bave studentkinje, izjavio je potpredsednik Omladine JAZAS-a, koja koordiniše rad novosadskog Svratišta za seksualne radnice Darko Lazarević

Crna Hronika
> 21:56h

NOVI SAD - Na novosadskim ulicama, ali i po stanovima, noćnim klubovima i elitnim hotelima ordinira veliki broj prositutki, lepše nazvanih prijateljice noći ili najnovije korektno, seksualne radnice.

Prostitutke se ovde nude počev od klasičnih štajgi na autobuskim i železničkim stanicama, preko SMS poruka do javnih oglasa.

Najvidljivije su na Kaćkoj petlji, gde svoje usluge pružaju uglavnom Romkinje, pa čak i maloletnice, pod budnim okom svojih makroa, među kojima su neretko i članovi njihovih porodica. Ima ih i oko autobske i železničke stanice, ali i na mestu gde se najmanje očekuju – na parkingu kod Gradskog groblja. – Te ulične prostutke klijente obrađuju po cenama koje se kreću od 500 dinara pa najviše do 30 evra.

Za mlađe prostitutke cena je viša, a posebno se plaćaju i posebne želje. Posao se obavlja u nekoliko obližnjih kućica, za koje svi znaju, ali i u vozilima i kabinama kamiona – kaže za Nebojša M. (42), koji duže prati tu oblast.

U Svratište za seksualne radnice, koje se nalazi na tajnoj lokaciji, dnevno dođe do deset žena koje se bave uličnom prostitucijom. Žene tu mogu da se okupaju, operu odeću ili kuvaju. Po procenama, uličnom prostitucijom u Novom Sadu bavi se oko 300 žena, a nemoguće je proceniti koliko njih se još bavi klupskom i visokom prostitucijom.

Poseban vid prostitucije je ona koja se odvija pod imenom poslovna pratnja, a u kojoj učestvuju, kako tvrde dobro obavešteni, i mnoge poznate dame iz sveta estrade. Njihova cena je od hiljadu do pet hiljada evra za noć, a sve se odvija na dobro skrivenim elitnim lokacijama. Skupi pokloni od stalnih mušterija sastavni su deo druženja, a njihova vrednost zna da dostigne i celih deset hiljada evra.

Prostitutke se nude i u kafićima i noćnim klubovima, često sa znanjem vlasnika koji dobijaju i određenu proviziju. Tu ordiniraju i strane državljanke pa ih je tako pre dve godine otkriveno 64 koje su se bavile najstarijim zanatom na svetu.

Vlasnici restorana tvrde da znaju da toga ima u njihovim objektima, ali da su nemoćni da tome stanu na put jer su takve devojke za njih samo obični gosti.

Osim ulične i „visoke” prostitucije, postoji i takozvana klupska. Ona podrazumeva da se devojke u kafićima, klubovima, barovima nude za novac. Znamo da se to dešava i najčešće se time bave studentkinje ili čak i poslovne žene kojima je to dodatni izvor prihoda – izjavio je potpredsednik Omladine JAZAS-a, koja koordiniše rad novosadskog Svratišta za seksualne radnice Darko Lazarević.

Pre tri godine policija je privela desetoro zaposlenih u hotelu „Park” koji su bili osumnjičeni za posredovanje u prostituciji od 2007. do aprila 2011. godine i za svako posredovanje uzimali proviziju od najmanje 20 evra. Oni su radili u „Parku” kao konobari, recepcioneri i dormeni. Neki su tada priznali da su nekima od gostiju u sobe upućivali „dame”, dok su ostali negirali bilo kakvu umešanost. Sredinom aprila nepravnosnažno su osuđeni na novčane i uslovne kazne.

Slučaj od pre nekoliko godina ustalasao je javnost kada je objavljeno da su Nikola N. (52), njegova supruga Draginja (49) i sin Spasoje (25), s još četvoro pomagača, uhapšeni pošto su sedam meseci u nekoliko iznajmljenih stanova u Novom Sadu podvodili maloletnice i naplaćivali seksualne usluge. Oni su imali više iznajmljenih stanova u kojima su držali zatočene devojčice T. I. (14) i dve godine starije S. D. i T. V., koje su primoravali na prostituciju s klijentima koje su obezbeđivali preko oglasa u lokalnim medijima.

„Zatečene devojčice su bile u jadnom stanju pa im je ukazana medicinska pomoć. One su nakon izbavljenja potvrdile da su ih Nikola, koji je pre sedam meseci pušten na uslovnu slobodu iz sremskomitrovičkog zatvora gde je odležao sedam godina zbog ubistva, i drugi osumnjičeni, među kojima se isticala Draginja, premlaćivali, pretili im i držali ih zaključane u stanovima”, navedeno je o tom slučaju.

Po podacima iz novosadske policije, gotovo da nema pravila ko se sve bavi prostitucijom. U pitanju su žene različitog materijalnog statusa, od onih s najnižim stepenom obrazovanja, preko studentkinja pa do majki i supruga iz „srećnih porodica”.

Tako je policija otkrila mladu majku i suprugu koja se duži period bavila prostitucijom uz pomoć supruga. Muž joj je pomagao u odabiru mušterija i pratio je svaki put da bi je zaštitio od nepredviđenih okolnosti.Iako su žene ubedljivo najbrojnije, nije retkost da se najstarijim zanatom bave i muškarci, koji kao žigolo-momci primaju naknade za seksualne usluge starijim i imućnijim, često udatim damama.

( Dnevnik.rs)

Prodaja tela – prekršaj

Po Krivičnom zakoniku Srbije, za one koji podvode žene, odnosno za makroe, predviđena je novčana kazna i zatvor od pet meseci do pet godina. Ako je reč o maloletniku, podvodači će, osim novčane kazne, morati u zatvor najmanje godinu, a najviše deset. U domaćem Krivičnom zakoniku kao krivično delo pominje se posredovanje u prostituciji, ali ne i pružanje usluga. Prodaja tela tretira se kao prekršaj, odnosno remećenje javnog reda i mira, i za to je predviđen zatvor do mesec dana, plus novčana kazna.