Foto: Vikipedija

Bred Koen u šetnji na Baščaršiji

BBC OTKRIVA: Ima li razlike između turske i bosanske kafe?

Obe se kuvaju od samljevenih zrna kafe i obe se pripremaju u džezvi. Međutim, Turci kafu dodaju već u hladnu vodu pre nego je stave na štednjak, a pri spremanju bosanske kafe prvo se sačeka da sama voda proključa, saznao je

Pop kultura
> 17:46h

Bred Koen, Bi-Bi-Sijev kolumnista, koji redovno piše o hrani i piću širom sveta, posetio je Sarajevo gde ga je najviše zaintrigirala - kafa.

Koen je napisao da Bosna i Hercegovina i danas, 136 godina nakon odlaska Turaka, pokazuje mnoge znake njihove vladavine, a jedna od tih zaostavština je i kafa.

On je s Elifom Burgazom, Turčinom koji je poželeo ukus doma, seo u jedan restoran na Baščaršiji, gde je naručio tursku kafu. Jedan od gostiju im je na to skrenuo pažnju da turska i bosanska kafa nisu isto. Razlika, objasnio im je on, jeste u procesu.

Obe se kuvaju od samljevenih zrna kafe i obe se pripremaju u džezvi. Međutim, Turci kafu dodaju već u hladnu vodu pre nego je stave na štednjak, a pri spremanju bosanske kafe prvo se sačeka da sama voda proključa.

Nakon što voda proključa, mala količina vode se odvoji, obično u fildžan, a potom se u džezvu doda kafa i ponovo se sačeka da voda proključa, pri čemu se stvara gusta pena. Proces se može ponoviti nekoliko puta, nakon čega se voda iz fildžana dolije, time stvarajući još gušću penu.

Ovo, rekli su Koenu, ionako jakoj kafi daje još bogatiji ukus. Ipak, Koen nije mogao primetiti razliku u ukusu. Obe su bile "jake, gorke i guste kao mulj". Za turiste poput njega, zanimljivija je razlika u tome kako se obe vrste kafe serviraju.

"U Turskoj džezva pripada kuhinji, a ne stolu", rekao mu je Burgaz.

Turska kafa se servira u samo jednoj šoljici (fildžanu). Bosanska kafa se servira zajedno s punom džezvom, na okruglom željeznom poslužavniku s praznim fildžanom, čašom vode, posudom sa šećerom i rahat lokumom.

Serviranje kafe iz džezve ima dve prednosti. Prvo, toz koji se često stvori na dnu nefiltrirane kafe, a koji je tako karakterističan za tursku kafu, ostaje u džezvi umesto u šoljici i tako "amaterske" ispijače kafe poštedi neugodnog osećaja toza na zubima.

Drugo, u džezvi kafa duže čuva toplotu. Ovo je važno jer, iako je bosanska kafa količinski manja nego što je većina turista navikla, takođe je i jača. Ne samo to, Bosanci i Hercegovci uz kafu provode sate u razgovoru.

Foto: Kurir

(radiosarajevo)