Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 154 MINISTAR FINANSIJA: Ukrajinu ofanziva košta 96 miliona evra mesečno!

Do kraja godine Kijev će morati da izdvoji skoro 600 miliona evra za rat

Planeta
> 16:52h

Ministar finansija Ukrajine Aleksandar Šljapak izjavio je da sprovođenje "antiterorističke operacije" na istoku Ukrajine košta budžet 1,5 milijardi grivni (96 miliona evra) mesečno.

U istupanju pred Vrhovnom radom, parlamentom Ukrajine, Šljapak je kazao da su za produžetak vojne operacije potrebni dopunski resursi i da očekuje da će ta svota do kraja godine biti 9,1 milijarda grivni, prenosi Raša tudej.

On je takođe kazao da je u proteklih pola godine bruto domaći proizvod (BDP) Ukrajine pao za 5 posto, a do kraja godine pašće za 6,5 posto. Poređenja radi, ukrajinska vlada je pre početka ofanzive na istoku zemlje očekivala da će BDP pasti najviše za 3 posto.

18.20 - Ukrajinske snage su zauzele tri grada u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, saopštio je portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je zauzela gradove Rubežnoje, Soledar i Dzeržinsk u kojem je na zgradi lokalne uprave postavljena ukrajinska zastava.

14.22 - Tri stanovnika Donbasa poginula su a više je ranjeno dok ukrajinska vojska pokušava tenkovima da prodre u Donjeck preko železničke stanice, koja je na putu do aerodroma, javlja Raša tudej. Očevici kažu da se vide "oblaci dima" i da se čuju eksplozije u tom delu grada, a neki svedoci, na koje se poziva Rojters, kažu da su videli dva tenka snaga samoodbrana kako se kreću ka železničkoj stanici, dok narod beži. Savet Donjecka izdao je saopštenjem u kojem je pozvao građane koji žive u tom delu grada da ne napuštaju domove. Sergej Kavtaradze, jedan od zvaničnika samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je da najmanje četiri tenka, kao i naoružana vozila Kijeva pokušavaju da uđu u grad.

13.01 - Ukrajinska armija ušla je u Majorsk, predgrađe Gorlovke, javljaju ukrajinski mediji. Sedam tenkova učestvovalo je u osvajanju kontrolnih punktova snaga samoodbrane i ušlo je u grad.

12.51 - Pokušali su da se odvezu iz Donjecka, javio je na Tviteru korisnik Sergej Vorolajev.

10.23 - Još dvoje civila ubijeno je u neprestanim ukrajinskim artiljerijskim napadima na Lugansk, a pogođeni su i vrtić, škola i više stambenih zgrada, javlja RIA Novosti pozivajući se na saopštenje gradskog saveta tog grada. Još 12 civila je ranjeno, a grad nema struje jer ga ukrajinska armija već danima zasipa granatama.