Tradicionalna manifestacija u Kaleniću

Otvoren 45. Sabor Prođoh Levač, prođoh Šumadiju

Ovogodišnji sabor bio je posvećen i stogodišnjici Prvog svetskog rata, zbog čega je nakon svečanog otvaranja prikazan kulturno-umetnički program Posveta junacima iz bajke "Sećanje na Veliki rat" po scenariju Marije Bišof i u režiji Radojice Kuzmanovića

Srbija
> 17:12h

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u subotu u Kaleniću da samo zemlja koja poštuje svoju tradiciju može da ide napred i da iz prošlosti treba izvući najvažnije poruke za teška vremena koja su možda pred Srbijom.

"Danas kada Srbija obeležava ovaj veliki jubilej godišnjice Prvog svetskog rata, kada se istovremeno suočava i sa poplavama i katastrofalnim posledicama poplava, moram da izrazim zadovoljstvo što smo ovakvim manifestacijama uspeli da sačuvamo našu tradiciju i duh našeg naroda koji je neuništiv", poručio je Daćić na otvaranju 45. Sabora narodnog stvaralaštva "Prođoh Levač, prođoh Šumadiju" u porti srednjovekovnog manastira Kalenić.

On je izjavio da postoji potreba da i mlađe generacije koje možda ne znaju dovoljno o tradiciji i istoriji Srbije posete ovaj sabor i da se upoznaju sa narodnim običajima i narodnim stvaralaštvom.

Ovogodišnji sabor bio je posvećen i stogodišnjici Prvog svetskog rata, zbog čega je nakon svečanog otvaranja prikazan kulturno-umetnički program Posveta junacima iz bajke "Sećanje na Veliki rat" po scenariju Marije Bišof i u režiji Radojice Kuzmanovića.

Ivica Dačić je rekao da se posle 100 godina s pravom postavlja pitanje ko je u stvari bio pobednik u Prvom svetskom ratu.

"Pouka svih tih ratova treba da bude da gledamo da učinimo sve što možemo da ih više nikada ne bude, da probamo da mirom ostvarujemo ono što možemo da uradimo", kazao je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Svečanom otvaranju 45. Levačkog sabora prisustvovali su narodni poslanici, predstavnici opština i gradova Srbije, Srpske pravoslavne crkve, kao i ambasadori Alžira, Angole, Maroka, Pakistana.

Centralni deo manifestacije je u nedelju 3. avgusta, kada će, nakon svečanog defilea, nastupiti 20-ak kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva.

Tradicionalno će biti izabrana najlepša devojka sabora, devojka sa najdužom pletenicom, muškarac sa najdužim brkovima, kao i najlepša muška i ženska narodna nošnja. Pokrovitelji Sabora su Ministarstvo kulture i Opština Rekovac.