Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

UŽIVO DAN 167 BORBE: Nove civilne žrtve u Donjecku, sukobi u Gorlovki

u Donjecku su čitavu noć trajale borbe i pogođena je granatom i razrušena jedna škola

Planeta
> 18:42h

DONJECK - Šest civila poginulo je u Donjecku na istoku Ukrajine tokom protekla 24 sata, dok je u Gorlovki u Donjeckoj oblasti jedna osoba poginula, a 17 je ranjeno, javile su agencije, pozivajući se na predstavnike gradskih vlasti i bolničke izvore.

TV kanalu "112 Ukrajina" prvi zamenik gradonačelnika Donjecka Konstantin Savinov rekao je da je juče poginulo šest civila a da je 12 njih zadobilo rane od gelera. Prema ranijim izveštajima agencija u Donjecku su čitavu noć trajale borbe i pogođena je granatom i razrušena jedna škola.

Vršilac dužnosti glavnog lekara Druge gradske bolnice u Gorlovki Vladimir Harkovski izjavio je da je prilikom artiljerijske paljbe juče poginuo najmanje jedan žitelj tog grada, a da je 17 ranjeno gelerima, prenosi Tanjug.

Ranije danas vlasti Luganska saopštile su da je najmanje troje civila poginulo, a da je još osam ranjeno tokom proteklih 24 sata u oružanom sukobu i pucanju na Lugansk.

Tokom više od tri meseca žestokih borbi poginulo je približno 1.150 ljudi, od kojih je ogromna većina civila, podseća Frans pres.

Ilustracija: Ostaci će biti upućeni avionom u Holandiju, Foto Reuters

15.08 - Delovi tela koje su pronašli međunarodni istražitelji na mestu u istočnoj Ukrajini gde je pao oboreni malezijski putnički avion sa 298 ljudi stigli su jutros pred zoru u kamionima hladnjačama u grad Harkov. U kamionima su bili posmrtni ostaci i lične stvari pronađene tokom dvodnevne potrage čiji cilj je bio da se nađu preostale žrtve u padu aviona koji je oboren 17. jula u oblasti u kojoj su vođene žestoke borbe između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

13.00 - Najmanje troje civila poginulo a još osam je ranjeno tokom proteklih 24 sata u oružanom sukobu i pucanju na Lugansk, saopštile su danas gradske vlasti, dok istovremeno ukrajinski i ruski mediji izveštavaju da su u drugom oblasnom centru na istoku Ukrajine, Donjecku, čitavu noć trajale borbe i da je pogođena jedna škola. Pod artiljerijskom vatrom bile su teritorije Artjomovskog, Oktobarskog, Lenjinskog i Kamenobrodskog rejona, navodi ukrajinska agencija. Gradski antikrizni centar navodi da je situacija kritična.

11.47 - Preliminarni podaci dobijeni dešifrovanjem crne kutije srušenog putničkog aviona "boing-777" malezijske aviokompanije pokazuju da tokom leta "nije bilo vanredne situacije", piše danas malezijski Nju sandej tajms. Taj dnevnik, pozivajući se na izvor u grupi međunarodnih eksperata koji istražuju uzroke tragedije, navodi da je poslednji registrovani razgovor u pilotskoj kabini bio razgovor posade sa kopnenim službama kontrole leta i da u onome što se čulo "nije bilo ničeg neobičnog". "Do sada je utvrđeno da poslednji glas koji se čuje nije bio pilotov", rekao je taj izvor ne navodeći druge detalje istrage.