Foto: Kurir Štampano

SPC upozorava na da su ziloti poznati po sloganima „Pravoslavlje ili smrt“ i „Udri za Hrista“

PORFIRIJE O KAMPU NA KUČAJSKIM PLANINAMA:To nema veze s Hristom. Policija da ispita vojnu obuku dece

Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, rekao vladika

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Decu učesnike Svetolazarevog pravoslavnog kampa koji je sredinom jula na Kučajskim planinama priredio zilotski red samozvane Srpske istinske pravoslavne crkve, na kome su učili da pucaju, pevaju himnu „Bože pravde“ i učestvuju u vojnim akcijama, sada pokušavaju da zaštite SPC, ali i Antifašistička akcija Novi Sad! Oni su pozvali nadležne organe, pre svih policiju, da reaguju povodom fanatičnog pristupa kojim Istinska pravoslavna crkva, otcepljena frakcija SPC, decu uči „pravoslavnom nacionalizmu“. - Deset dana u pećinama i šatorima, ostavljena na milost i nemilost psihopatama, igraju se raznih srednjovekovnih rituala i simulacije ratovanja s „kalašnjikovima“, noževima i sekirama. Celu stvar krasi fašistička ikonografija s keltskim krstovima, simbolima ljotićevskih jedinica, zastavama južnjačke konfederacije i imperijalnim ruskim amblemima - navode iz AFA i naglašavaju da je sve još strašnije kad se zna da su ziloti poznati po sloganima „Pravoslavlje ili smrt“ i „Udri za Hrista“.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naglasio je da ovim kampom treba da se pozabavi država. - Skandalozan je način na koji militarizuju najmlađe, kako ih zloupotrebljavaju i dovode u zabludu. To nema veze s pravoslavljem, Hristom i jevanđeljem, pa pozivamo organe reda da ispitaju uslove u kojima deluje ova samozvana grupa koja se lažno predstavlja - rekao je vladika Porfirije.

http://www.youtube.com/watch?v=CWD4OTa4Khc
http://www.youtube.com/watch?v=mBhTyYCBLjM

Vladika Akakije NISMO URADILI NIŠTA MIMO USTAVA Vladika Istinske pravoslavne crkve Akakije, koga je patrijarh Irinej proterao iz SPC, kaže da nisu našli za shodno da prijavljuju kamp koji se organizuje u vrletima Kučajskih planina. - Ako ubuduće bude potrebno, nabavićemo dozvole. Smatram da nismo prekršili nikakav zakon, nismo uradili ništa mimo Ustava. Najbitnije je da imamo obučeni stručni štab koji radi s decom - zaključio je on.