Foto: Beta

Obeležavanje vojne akcije Oluja

Milanović i Josipović izviždani na proslavi Dana pobede u Kninu

Premijer Hrvatske optužio HDZ da je organizovao negodovanje publike

Planeta
> 11:46h

KNIN - Na centralnoj proslavi državnog praznika Dana pobede i godišnjice vojne akcije "Oluja", koja se održava u Kninu, hrvatski premijer Zoran Milanović je tokom obraćanja prisutnima doživeo povike negodovanja i jake zvižduke, zbog kojih se prvi deo njegovog govora uopšte nije čuo, a izviždan je tokom govora i predsednik Ivo Josipović.

"Moja vlada je narodna vlada. Izabrao ju je hrvatski narod i moj je posao da je vodim pravim putem", počeo je govor Milanović, konstantno prekidan zvižducima.

Prilikom govora predsednika Sabora Josipa Leke nije bilo zvižduka, ali okupljeni su ga ignorisali i pevali nacionalističke pesme dok je on govorio.

"Mi smo vam otvorili Markov trg i svako tamo može da iskazujei svoje nezadovoljstvo. Svaka vlada Hrvatske je narodna, demokratski izabrana, pa i ona prethodna, kriminalna. Pa ako neko želi da zviždi i ovde, mi mu to nećemo zabraniti", poručio je kasnije Milanović i ocenio da je opozicija, odnosno desničarska Hrvatska demokratska zajednica, organizovala negodovanje publike, i podsetio da se izbori bliže i da je dobro da građani vide kakvim se ko sredstvima služi.

Zvanični deo proslave u Kninu protekao je bez problema, Foto Beta

Josipović je kratko rekao da je u hrvatskom društvu primetno pojavljivanje nedemokratskih tendencija i mržnje, ponovivši stav iz govora da je društvena mržnja naročita opasnost.

Desničarski krugovi u Hrvatskoj su proteklih dana najavljivali da bi na obeležavanju 19 godina od "Oluje" predstavnicima vlade mogao da se ponovi Vukovar, kada su premijer i predsednik Ivo Josipović bili sprečeni da dođu do spomen parka.

U ponedeljak, 4. avgusta, navršilo se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine. Taj dan u Srbiji je obeležen juče parastosima stradalima, dok se u Hrvatskoj proslavlja danas kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja". U Crkvi Svetog Marka u Beogradu održan je u ponedeljak parastos žrtvama "Oluja", na kojem je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da godišnjica vojno-policijske akcije "Oluja" nije prilika za slavlje.